Opleiding in de kijker: Moderne talen

Moderne talen

Is communiceren helemaal jouw ding? Vind je het leuk om mooie zinnen te schrijven? Krijg je jeuk bij het zien van een dt-fout, een you’re waar het your moet zijn of fouten zoals il fais? Dan is een talenrichting ongetwijfeld iets voor jou! De examencommissie secundair onderwijs biedt een hele brede waaier aan mogelijkheden aan om jouw talenkennis te verscherpen.

De richting die zich het meest op talen focust is natuurlijk Latijn - moderne talen. Hier is het wel belangrijk dat je al zeker over een goede basis Latijn beschikt, anders zal je hier nog een grote inhaalbeweging moeten maken. De andere talenrichtingen in aso zijn in combinatie met economie, wetenschappen of zelfs wiskunde. Belangrijk hierbij is dat er voor de talige aso-richtingen een extra deel moet worden gekend over cultuur, taal en communicatie. Dit zowel voor Frans als voor Engels. Daarnaast heb je ook Duits als B-vak. Wil je dit jaar nog het examen Frans afleggen? Let dan zeker op voor de taak! In 2021 valt deze taak weg.

In het tso focussen vooral de richtingen handel, onthaal & public relations en secretariaat – talen zich op de talen. Deze drie richtingen hebben allemaal ook Duits als B-vak, maar hebben niet de extra component over cultuur, taal en communicatie. Ook wordt er hier op een iets lager niveau gemikt dan in de aso-richtingen, al mag je het zeker niet onderschatten! In het tso heb je geen taak voor de talen.

De examens zijn volledig gericht op vaardigheden. Je springt dus het best slim om met wat je studeert. Eindeloze grammaticaoefeningen maken zal niet helpen. Veel spreken, schrijven, lezen en beluisteren van teksten dan weer wel. Ook is het belangrijk voor de mondeling examens om een brede basis aan woordenschat op te bouwen. Tijdens deze examens mag je namelijk geen woordenboek gebruiken.

Wat na een opleiding met focus op moderne talen?

De verdere studiemogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Voor de hand liggende keuzes zijn de diploma’s met een zware focus op talen. Hou je van poëzie, literatuur en geschiedenis? Dan is de masteropleiding taal- en letterkunde dé ideale match. Hou je het liever praktischer? Dan is de masteropleiding toegepaste taalkunde zeker jouw ding. Maar ook communicatiewetenschappen is een master die in het verlengde ligt van de talenopleidingen. Rechten, geschiedenis en logopedische wetenschappen zijn enkele andere voorbeelden waar je uitgebreide talenkennis zeker van pas zal komen.

Op bachelorniveau zijn de keuzes ook eindeloos: van een lerarenopleiding tot heel wat commerciële richtingen zoals marketing, businessmanagement of rechtspraktijk. Ook hier kan je kiezen voor méér communicatie in de richtingen communicatiemanagement of journalistiek. Heb je zin om sneller het werkveld in te duiken? Dan kan je uiteraard ook een graduaatsopleiding volgen.

Afhankelijk van de combinatie die je maakt tijdens je traject examencommissie en je motivatie, ligt de hele wereld van het hoger onderwijs aan je voeten. Besluit je toch om een richting te volgen met meer wiskunde? Informeer dan goed op voorhand of je bijkomende lessen in de zomer kan volgen, of start een traject op bij ons om je wiskunde op punt te zetten. Wil je meer info over de ondersteuning die wij aanbieden bij examencommissie? Neem dan een kijkje op deze pagina of maak een afspraak.