Opleiding in de kijker: humane wetenschappen

Humane

Binnen het algemeen secundair onderwijs kan je bij de examencommissie kiezen tussen tien verschillende studierichtingen. Daar is humane wetenschappen één van. Wil je graag weten wat deze richting inhoudt en wat de toekomstmogelijkheden zijn? Lees dan snel verder.

Centraal staan de hoofdvakken cultuurwetenschappen en gedragswetenschappen. In deze vakken bestudeer je het functioneren van de mens in een samenleving en hoe de mens daarover nadenkt. Samenlevingen worden met elkaar vergeleken en je onderzoekt hoe een mens zich uitdrukt in een bepaalde samenleving.

Nederlands, Frans en Engels spelen ook een belangrijke rol in deze opleiding. De ontwikkeling van goede communicatieve vaardigheden: op goed niveau kunnen spreken, schrijven, luisteren en lezen, is daarbij de doelstelling.

Wat zijn je mogelijkheden nadat je een diploma humane wetenschappen op zak hebt?

Met dit diploma kan je veel kanten op, maar de logische studiekeuzes situeren zich toch vooral in de sociale richtingen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een opleiding als leerkracht, of je kan je verdiepen in de sociologie of psychologie. Als de sociale richtingen niet echt iets voor jou zijn, kan je natuurlijk altijd een andere richting uitgaan. Houd er wel rekening mee dat je je waarschijnlijk zal moeten bijscholen alvorens je start aan een wiskundige of wetenschappelijke richting. Toch is je vooropleiding niet allesbepalend, je inzet en competenties zijn ook niet te onderschatten.

Beroepsmatig is werken in de zorgsector een logische keuze. Denk maar aan een job in de gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of jeugdzorg. Ook de iets wetenschappelijkere beroepen zoals kinesitherapeut, ergotherapeut of logopedist zijn niet uitgesloten. Je kan ook nog aan de slag in de mediasector, in het onderwijs of misschien zelfs bij de politie. Welk beroep je later zal uitoefenen zal sowieso afhangen van de keuze die je maakte na de studie humane wetenschappen.

Volg jij examencommissie en heb je het moeilijk bij een bepaalde richting of vak? Weet dat Re-Mind jou graag in de juiste richting helpt met lessen & trajecten op maat. Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend! Een afspraak maken kan via ons formulier of via 056 29 80 70.