Opleiding in de kijker: wetenschappen – wiskunde

wetenschappen-wiskunde

Momenteel kan je geen infosessie volgen wegens de coronamaatregelen. De examencommissie zal communiceren vanaf wanneer dit opnieuw mogelijk zal zijn.

Bij de examencommissie kan je kiezen voor de richting wetenschappen – wiskunde, één van de tien richtingen die aangeboden worden binnen het algemeen secundair onderwijs. Wat zijn de troeven van deze richting en welke toekomstmogelijkheden biedt ze? 

De belangrijkste componenten van de richting wetenschappen – wiskunde zijn, zoals de naam het al doet vermoeden, wetenschappen en wiskunde. De belangrijkste wetenschappelijke vakken zijn biologie, fysica en chemie. De wiskunde in deze richting is niet te onderschatten want het is behoorlijk abstract en algemeen. De pakketten zijn aanzienlijk en daarom wordt het vak wiskunde opgedeeld in twee examens

Naast de wetenschappelijkere vakken, hebben de moderne talen Nederlands, Frans en Engels ook een plaats gekregen binnen het traject van de wiskundige wetenschapper. De focus ligt daarbij vooral op het communicatieve. Goed kunnen lezen, luisteren, spreken en lezen zijn hierbij de doelstellingen. 

Wat zijn je mogelijkheden nadat je je diploma van de derde graad hebt behaald?

Verder studeren is de logische keuze nadat je een richting in het algemeen secundair onderwijs gevolgd hebt. Je kan kiezen voor een professionele of academische bachelor. Het is wel aangeraden dat je een keuze maakt die in het verlengde van je vooropleiding ligt. Een richting met een zwaarder doorwegende component wiskunde of wetenschappen zou dus ideaal zijn voor iemand met een wetenschappelijke en wiskundige achtergrond. 

Zowel met een professionele als met een academische bachelor kan je een master behalen. Als je kiest voor een academische bachelor, stroom je automatisch door naar de master. Koos je voor een professionele bachelor, dan volg je eerst een schakeljaar alvorens je de master kan aanvatten.  

De beroepsmogelijkheden zijn oneindig voor iemand die in het secundair de richting wetenschappen – wiskunde volgde. Het zal vooral afhangen van de studiekeuze die je maakte na het afstuderen van het middelbaar onderwijs. 


Volg jij examencommissie en heb je het moeilijk voor een bepaalde richting of vak? Weet dat we jou graag in de juiste richting helpen met lessen & trajecten op maat. Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend! Een afspraak maken kan via ons formulier of via 056 29 80 70