Onderneem jij werkbaar?

Re-Minders

Als ondernemer heb je een gevarieerd takenpakket, wat vaak een reden is waarom je graag doet wat je doet. Die taakvariatie is heel waardevol, want samen met werkdruk, emotionele belasting & arbeidsomstandigheden bepaalt het hoe werkbaar jij jouw werk ziet. Tegelijkertijd kan dit een stoorzender zijn op je echte gevoelens. Vergelijk het met je partner: niet alles aan je partner is leuk, maar de scherpe kantjes bedek je met de mantel der liefde. Helaas zorgt die aanpak niet altijd voor een gelukkige relatie. Met jouw onderneming is dat juist hetzelfde: het is niet omdat je gelukkig bent met wat je dagelijks doet, dat het hele verhaal werkbaar is. Als je de onderstaande grafiek bekijkt, dan zal je merken dat de helft van alle ondernemers moeilijkheden ervaren bij minstens 1 van deze pijlers.

 

Cijfers werkbaar werk

 

Een kort-door-de-bochtredenering maakt dat jij dus 50/50 kans hebt dat er een aspect is van jouw onderneming die niet werkbaar is. De kans dat je dit niet beseft is groot, net omdat je voor het grootste deel van je dag het gevoel hebt dat je het tof vindt. Daarom is het belangrijk om even aan zelfreflectie te doen:

  1. Wat is het laatste waarover ik mij heb kwaad gemaakt?
  2. Welke taken vind ik moeilijk om te starten of laat ik liggen?
  3. Als ik tegen iemand over mijn onderneming zaag/iets negatiefs zeg, wat zou dat dan waarschijnlijk zijn?
  4. Welke situaties/momenten moet ik kiezen tussen mijn onderneming en mijn privéleven? Wanneer verliep dit niet vanzelfsprekend/had ik spijt van mijn beslissing?
  5. Hoeveel keer heb ik het gevoel op het einde van een werkdag dat mijn to-do nauwelijks is verminderd?
  6. Wanneer frustreer ik mij over mijn werkplek/materiaal/…
  7. Waar frustreer ik mij dan over?

Als je bij elk van die vragen veel voorbeelden kan geven, dan is dat een indicator dat het allemaal niet altijd werkbaar verloopt. Merk je aan je voorbeelden dat dit frustratiepunten zijn die al lang aanslepen, dan ben je al langer roofbouw aan het plegen op je geluk. Je bent daar trouwens niet alleen in. De vragen gaan vooral over werkdruk & emotionele belasting, dé twee pijlers waar het bij de meeste zelfstandigen moeilijk gaat (zie grafiek).

 

Risico-indicatoren

 

Dus je hebt nagedacht en je merkt dat er zaken zijn die niet ideaal lopen. Dat is een belangrijkste eerste stap! Dankzij de vragen hierboven kan je beginnen antwoorden formuleren:

  1. Zet alle moeilijke momenten op een rij en geef ze een score. Als je 10 dingen hebt opgesomd, dan is je score van 1-10, heb je er 12 dan van 1-12 enz. Het ding dat je meeste last geeft, geef je de hoogste score.
  2. Neem het punt met de hoogste score. Wat zou er anders moeten zijn om dit niet meer mee te maken/te voelen?
  3. Welke actie kan ik nu ondernemen om die situatie te verkrijgen (iemand bellen, een investering maken, een bepaald product/klant laten vallen…)?

Op die manier kan je jouw traject naar werkbaar ondernemen meteen van start doen gaan. Raak je onderweg de weg wat kwijt, of blijft het toch wat vaag? Contacteer ons via marie@re-mind.be of 056 29 80 70 en profiteer van de verhoogde tegemoetkoming (tot zeker eind 2022) via de werkbaarheidscheques van de Vlaamse overheid.