Hoe overleef ik een digitaal jaar in het hoger onderwijs?

digitaal

Het zal voor veel studenten hoger onderwijs geen nieuws zijn dat de meeste universiteiten en hogescholen besloten hebben om de rest van het academiejaar digitaal af te werken. Dit zorgt ervoor dat je als student een radicaal andere aanpak zal moeten hanteren om het academiejaar succesvol af te werken, want van een afgelasting van examens is zeker geen sprake. 

Communicatie

Een goede communicatie zal enorm belangrijk zijn. Nu je zowel je lectoren en je medestudenten niet meer toevallig tegen het lijf zal lopen, zal het extra belangrijk zijn om de verschillende communicatiekanalen van je instelling goed in het oog te houden. Zeker in deze beginsituatie zal er nog veel veranderen en dus nog veel gecommuniceerd worden. Check daarom dagelijks je online leerplatform en je mail. Krijg je een belangrijk bericht? Wees dan solidair en laat het zeker aan je medestudenten weten!

In deze onzekere tijden is het ook belangrijk om waakzaam te zijn voor fake news. Berichten die niet worden verspreid via de officiële kanalen van je onderwijsinstelling neem je dus best met een korreltje zout.

Planning & organisatie

Nu de lessen wegvallen of digitaal verlopen, ben je nog minder gebonden aan sociale controle. Daarom zal het belangrijk zijn om een ritme te vinden en vol te houden. Zorg eerst voor een eigen lessenrooster. Dit zal grotendeels gebaseerd zijn op het rooster dat je al hebt, al kan je het wel aanpassen naargelang de moeilijkheidsgraad van je vakken. Een goede vuistregel blijft dat je per week een 40-tal uur met school hoort bezig te zijn, lessen inclusief. 

Zo een ritme werkt trouwens beter als je er ook beweging inbrengt. Het is nu het uitgelezen moment om te beginnen met lopen of met fitnessoefeningen bij je thuis. Daarnaast is het ook belangrijk om een studieruimte voor jezelf te voorzien. Er lopen waarschijnlijk heel wat mensen bij je thuis rond, dus zorg voor een plaats waar je niet gestoord wordt én je een goede wifi-verbinding hebt. Tenslotte check je best je berichten voor je begint en leg je je gsm in een andere kamer

De paasvakantie is en blijft dé blokperiode van het tweede semester. Dit betekent concreet dat je na deze twee weken de inhouden moet hebben verwerkt en je testmateriaal moet klaarliggen

Online lessen

Het omgaan met de online lessen vergt ook een andere manier van denken. Zijn de lessen live? Dan verschilt het niet zo veel met offline lessen. Wees zoveel mogelijk aanwezig. Zijn ze opgenomen? Dan is het belangrijk om gebruik te maken van de doorspoel- en pauzeknop. Verwerk je materiaal met de video erbij. Pauzeer om eventuele zaken aan te vullen en spoel door als er zaken worden gezegd die voor jou minder belangrijk zijn, zoals illustratieve voorbeelden of een extra uitleg als je het al begrijpt.
Heb je schrik dat deze andere aanpak je problemen zal geven? Re-Mind ondersteunt je bij het opstellen van je planning of verduidelijkt zaken voor je. Wij coachen op dit moment digitaal!  Een afspraak maken kan via contact of 056 29 80 70.