Hoe kan ik mijn personeel bij mij houden?

Blije werknemers

Onlangs kwam in het nieuws dat de Belgische werknemer honkvast blijft bij hun werkgever, nochtans is er een recordaantal aan openstaande vacatures. Heb jij het gevoel dat jouw werknemers  gemakkelijk je bedrijf verlaten? Weet je niet hoe je je werknemers kan behouden en heb je geen idee hoe je een retentiebeleid opstelt?

In een retentiebeleid ligt de focus op het behouden van je werknemers door ze te blijven boeien, enthousiasmeren en verbinden met je bedrijf. Bij het schrijven van je retentiebeleid is het belangrijk om in te spelen op de cruciale momenten van jouw werknemer. Als zijn/haar verwachtingen niet voldoen aan de realiteit, dan is de stap naar ander werk sneller gezet.

Waarom zou je tijd investeren in een retentiebeleid? Naast het grote prijskaartje dat vasthangt aan het verloop, kan een retentiebeleid er ook voor zorgen dat je continuïteit garandeert aan je stakeholders, een goeie sfeer creëert op de werkvloer en je vlekkeloze reputatie behoudt.

Welke kritieke momenten kan je bij je medewerkers onderscheiden?

  • De start van een nieuwe loopbaan
  • Na enkele jaren leerperiode
  • Frustraties bij het uitoefenen van de job
  • Wanneer de uitdaging ver te zoeken is
  • Bij loonvergelijkingen met andere collega’s

Hoe begin je aan een retentiebeleid?

👉 Start met het creëren van een duidelijke bedrijfscultuur en geef dit ook mee aan nieuwe werknemers.

👉 Biedt daarnaast voldoende opleidingskansen en doorgroeimogelijkheden om verveling tegen te gaan.

👉 Schep een feedbackcultuur waarbij werknemers hun frustraties kwijt kunnen en je hen kan blijven boeien.

👉 Geef daarnaast voldoende waardering aan je werknemers, dit hoeft natuurlijk niet altijd financieel van aard te zijn.

Wil jij graag de continuïteit van je bedrijf garanderen aan je klanten door te investeren in je retentiebeleid? Hunker je naar een duurzame bedrijfscultuur waarbij feedback en opleiding voor je werknemers centraal staat? Vraag meer informatie op via marie@re-mind.be voor een geïndividualiseerd coaching of adviestraject.