Regering keurt vierdagen werkweek goed!

vierdagenwerkweek

Eerder dit jaar keurde de Vlaamse overheid de vierdagen werkweek goed. Dit zou dus betekenen dat werknemers in plaats van 5 dagen, slechts 4 dagen zouden werken in de week. In die 4 dagen zouden ze dan 9,5 uren werken per dag, met andere woorden: de werknemers werken dan evenveel voor hetzelfde loon.

Waarom zou je nu een vierdagenwerkweek toestaan aan jouw werknemers?

Ten eerste zal dit ervoor zorgen dat je werknemers een betere balans vinden tussen werk en privé. Ten tweede kan dit gezien worden als een extralegaal voordeel. Indien jij als enige bedrijf binnen jouw sector de vierdagenweek aanbiedt, stijgt jouw concurrentievermogen en zal het gemakkelijker zijn om de juiste werknemers aan te werven.

Hoe ga je nu te werk als één van je werknemers een aanvraag indient voor een vierdagen werkweek?

Eerst en vooral zal je moeten nagaan of een vierdagen werkweek haalbaar is binnen je bedrijf. Hiervoor is een duidelijk zicht op de interne processen, de verschillende handelingen & (interne) deadlines van groot belang. Een werkbaarheidsscan door ons brengt al deze elementen helder in kaart. Zo zal je niet voor verrassingen staan wanneer de uiteindelijke switch er zal zijn.

Maar ook in het geval dat je er van overtuigd bent dat zo een werkschema niet mogelijk is voor jouw onderneming, is het belangrijk om zo een scan uit te laten voeren. Je zal bij een weigering van een vierdagenweek voldoende moeten motiveren waarom het niet haalbaar is.

Toont de scan dat een vierdagenweek wél haalbaar is binnen je bedrijf? Dan is een vlotte en efficiënte omschakeling natuurlijk broodnodig. Dit lijkt eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Vanaf het begin moeten er goede afspraken worden gemaakt & is een goede opvolging broodnodig om heel het team mee in het verhaal te krijgen & om mogelijke frustratiepunten op voorhand al proactief aan te pakken. Dit is dé context waarin coaching noodzakelijk is: zo zorgen we ervoor dat de mentaliteitswissels van binnenuit komen, dat iedereen ingeschakeld is om uitdagingen & moeilijkheden op te sporen en te delen.

Bereid je dus goed voor om zo optimaal van deze verandering te kunnen profiteren. Reken op onze ondersteuning en op de werkbaarheidscheques. Dankzij dit systeem krijg je tot 60% van de kosten terugbetaald van de Vlaamse overheid.

Wil jij jouw werknemers de mogelijkheid geven om vier dagen te werken in plaats van vijf? Stuur een mailtje naar info@re-mind.be en dan bekijken wij met jou de mogelijke valkuilen bij de omschakeling van een vijf naar vierdagen werkweek. Zo bekijken we haalbaarheid toegespitst op jouw bedrijf rekening houdend met het productengamma, je klanten alsook de nodige permanentie.