Hoe help ik iemand met concentratieproblemen beter studeren?

concentratie

Elke student vindt het af en toe eens moeilijk om zich te concentreren tijdens de les of tijdens de voorbereiding van een toets of examen. Dit betekent niet dat jouw kind automatisch een concentratiestoornis heeft. Toch zijn er studenten die hun aandacht voortdurend verliezen. Vaak hebben zij wel een concentratiestoornis. Of er nu een stoornis aan de basis ligt of niet, wij geven tips die iedereen kan toepassen!
 

Hoe moet de werkomgeving waar mijn kind studeert, eruit zien?

Het is belangrijk dat je een prikkelarme werkomgeving creëert voor je kind. Zorg dat de bureau waaraan gewerkt wordt, opgeruimd is en voorzie zo weinig mogelijk afleiding. Dit betekend: geen computers, geen smartphones, geen televisie of radio. Het is ook geen slecht idee om de muren een rustig kleur te geven zoals wit of lichtgrijs. Vermijd de ‘agressieve’ kleuren, bijvoorbeeld rood. Posters zijn ook geen goed idee, want die zorgen opnieuw voor afleiding.
 

Planning en structuur

Een planning opstellen is sowieso essentieel voor wie goed wil studeren. Zorg ervoor dat de planning van je zoon of dochter S.M.A.R.T. is. Dit is een letterwoord voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Als de planning hieraan voldoet, is je kind reeds goed op weg. Door in te plannen hoelang je kind met een bepaald vak bezig moet zijn, heeft het een grotere houvast. Dit zal een positief effect hebben op de concentratie.

Misschien heb je ooit al eens een cursus van je kind opengeslaan en leek hij meer op een kleurboek van een studiemiddel. In het wilde weg markeren is geen goed idee. Je kan samen een kleurcode opstellen voor de titels, ondertitels en tekst. Zo krijgt de cursus meer structuur en zal de leerstof gemakkelijker blijven hangen.   
 

Pauze werkt!

Jonge kinderen kunnen zich nog niet even lang concentreren als een volwassene. Kinderen uit het lager onderwijs kunnen hun aandacht er maximaal 20 minuten bijhouden. De concentratie wordt wel beter naarmate de kinderen ouder worden. Kinderen rond 13 jaar kunnen zich reeds 30 minuten concentreren. Belangrijk om weten is dat niemand zich langer dan 50 minuten aan één stuk kan focussen. 

Bij het plannen is het dus essentieel om rekening te houden met het concentratievermogen van jouw kind. Plan genoeg pauzes is. Tijdens de pauze moet het kind ook even echt onttrokken worden van zijn werkplek. Misschien kunnen jullie samen de hond uitlaten of een toertje gaan fietsen? Je kan ook gaan werken met een timer, zodat je kind weet wanneer het terug in werkmodus moet gaan.
 

Kalmte is the key

Als ouder is het belangrijk om ook zelf het hoofd koel te houden. Maak je niet te druk over de toetsen of opdrachten van je kind, maar ga ze samen inplannen. Motiveer je kind op een positieve en rustige manier. Dit kan door af en toe eens een complimentje te geven of door uit te drukken dat je wel degelijk trots bent. Maar vooral, leg de lat niet te hoog en geef je kind de tijd en de ruimte om op zijn eigen tempo te groeien.
 

Zoek hulp als je kind blijvend moeite heeft met zich te concentreren.

Blijft het moeilijk om je kind op het juiste spoor te krijgen? Heeft je kind moeite met het opstellen van een goede planning of is de cursus nog steeds ongestructureerd? Vraag dan misschien externe hulp. Bij Re-Mind begeleiden we kinderen en jongeren in het plannen en structureren. Samen met een coach gaat je kind aan de slag met de beste studiemethodes. Een eerste vrijblijvende afspraak maken kan via ons formulier of via 056 29 80 70.