3 gouden tips voor een succesvol digitaal mondeling examen

examencommissie digitaal mondeling examen

We kunnen er écht niet meer aan onderuit, Corona heeft ondertussen elk onderdeel van onze samenleving stevig in zijn greep. Ook de Examencommissie voor secundair onderwijs kon dus niet anders dan hun werking aan te passen aan de huidige omstandigheden. Het overgrote deel van de mondelinge examens gebeurt online en ook voor de infosessie hoef je niet meer op locatie te gaan. Ontdek hieronder de voordelen en hoe je je optimaal kan voorbereiden op je digitaal mondeling examen.

Aangezien het niet mogelijk is om heel wat mensen bijeen te krijgen in één ruimte, besliste de Examencommissie om de infosessies voortaan online te laten doorgaan. Tijdens deze infosessie krijg je alle informatie over afstuderen via de examencommissie en kan je beslissen of de middenjury iets voor jou is. Het voordeel van deze online infosessie? Vroeger moest je soms enkele weken wachten voor er een plaatsje vrij was op een infosessie. Nu kan je onmiddellijk de infosessie volgen waardoor je ook veel sneller al je eerste examen kan inplannen.

Ook tijdens de examens probeert de Examencommissie het aantal mensen die op locatie moet komen te beperken. Daarom wordt een groot deel van de mondeling examens voorlopig digitaal afgenomen via Google Hangouts. Let bij de inschrijving voor een examen dus goed op waar en hoe je examen wordt georganiseerd.

We delen graag drie gouden tips om van je digitaal mondeling examen een succes te maken.

          Een feilloze internetverbinding en een ijzersterke computer

Zorg dat je over een computer beschikt of een laptop met een sterke (en volle) batterij. Ook een goedwerkende Ipad of tablet kan dienst doen tijdens je mondeling examen. Gebruik je smartphone niet want deze zal niet sterk genoeg zijn om de verbinding te dragen. Het is sterk aangeraden om een vlotte WiFi-verbinding te voorzien zodat je verbinding tijdens het examen niet hapert of wegvalt. Heb je een Apple computer? Gebruik dan safari als internetverbinding. In alle andere gevallen gebruik je Google Chrome

          Een stille en rustgevende ruimte

Denk op voorhand na over de ruimte waarin je je examen zal afleggen. Zorg dat het er stil is en er je niets kan afleiden. Breng ouders, zussen en broers op de hoogte over het moment waarop je examen hebt en vraag hen om gedurende die 40 minuten zich even in stilte bezig te houden. Niets zo vervelend als lawaai waardoor jij je niet kan concentreren of je examinator je niet kan begrijpen.

          Een stevige voorbereiding voor een stressvrij examen

Naast de inhoudelijke voorbereiding neem je ruim op voorhand de tijd om de technische aspecten van je mondeling examen goed voor te bereiden. Probeer de Google Hangouts link al eens uit of probeer eens met een vriend of vriendin te videobellen om je internetverbinding uit te testen. Zorg dat je laptop goed is opgeladen en leg al het nodige materiaal zoals je oortjes, pen en paper en je oplader klaar. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

We weten dat mondelinge examens vaak een uitdaging zijn voor studenten, gooi daar ook nog eens de technische uitdagingen bovenop en je krijgt een best wel stressvolle gebeurtenis. Wil je graag een coach die je helpt voorbereiden op je -digitale – examen? Ontdek ons aanbod en laat ons weten hoe wij jou kunnen helpen via het contactformulier. Let us amaze yourself!