Waarom je je smartphone maar beter achterwege laat terwijl je studeert

smartphone gebruik

Het was al langer bekend dat tijd doorbrengen op je smartphone geen goed idee is terwijl je eigenlijk moet studeren, maar nu hebben Belgische onderzoekers hier nog extra bewijs voor verzameld. Recent onderzoek van de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen toont aan dat smartphonegebruik wel degelijk een negatieve impact heeft op je studieprestaties. Zo zouden studenten die hun smartphone intensief gebruiken, slagen voor 61 procent van hun examens. Studenten die hun smartphone wat vaker aan de kant zouden laten, slagen voor 70 procent van hun examens. Lees verder en ontdek hoe dat komt en hoe je jouw smartphoneafhankelijkheid kan inperken.

Wanneer je een gsm met internetverbinding bij je houdt tijdens het studeren of tijdens de lessen word je vaak afgeleid. Het is logisch dat studeren en op je gsm zitten moeilijk samengaat: alle tijd die je spendeert met je sociale media checken of antwoorden op berichtjes, kan je niet meer gebruiken om te studeren. Je bent simpelweg niet aan het studeren. Daarnaast zorgt multitasken dat je constant schakelt tussen gsmgerelateerde activiteiten en de lesinhoud. Cognitief is dat erg belastend en kan je je daardoor niet productief bezighouden met één activiteit, met voorkeur je les uiteraard.

Daarnaast kan smartphonegebruik een negatief effect hebben op je slaapkwaliteit. Ook dat kan nefast zijn tijdens drukke studie- of examenperiodes. Vooral het gebruik van je smartphone of andere schermen in het laatste uur voor je gaat slapen kan een invloed hebben op je slaap. Zo zou het licht een impact hebben op je biologische klok en zou je alerter blijven voor mogelijk nieuwe berichten waardoor je minder snel in slaap valt.

Hoe kan je de impact van je smartphone op je studieprestaties en slaapkwaliteit dan verminderen? Dat kan heel eenvoudig met de volgende drie tips:

- Ban je smartphone uit je studieruimte voor een optimale concentratie. De verleiding om je smartphone te controleren valt weg en je hoeft niet te multitasken. Je kan je volle focus op de studie-inhoud leggen.

- Gebruik je smartphone niet in het laatste uur voor je gaat slapen. Lees liever een boek, of neem een douche of doe aan sport. Wedden dat je achteraf sneller in slaapt valt?

- Las af en toe eens een smartphonevrije dag is zodat je minder afhankelijk wordt van je smartphone en je prestaties op lange termijn kan verbeteren.

Vind jij het moeilijk om je smartphone aan de kant te leggen, ben je op zoek naar nog meer tips om je beter te concentreren of wil je graag een haalbare studieplanning opstellen? Onze studiecoaches staan te popelen om elke studie-uitdaging met jouw aan te pakken! Neem even contact op met ons team en laat ons weten hoe we jou kunnen helpen.