Tevreden medewerkers, de referentie voor jouw onderneming!

baas werknemer

Uit onderzoek van de KU Leuven en interimkantoor Tempo Team blijkt dat Corona de relaties tussen werknemers en leidinggeven onder druk heeft gezet. De gemiddelde score die een werknemer aan zijn baas geeft daalde naar 6,3/10. Werk je al 10 jaar of langer voor eenzelfde onderneming, dan is de kans groot dat je niet zo tevreden bent over de relatie met je baas. Ook de coronapandemie liet het vertrouwen dalen, bijna 1 op 5 geeft dit aan.

Leidinggevenden daarentegen hebben juist het tegenovergestelde gevoel. Zij schatten de relatie met hun medewerkers over het algemeen positiever in en 80 procent geeft aan dat ze begaan zijn met het welzijn van hun personeel.

De controle die ingezet werd tijdens de coronacrisis moet dringend afgebouwd worden om het beklemmend gevoel bij de medewerker te doen verdwijnen. Ook gevoelsmatig moet het beter: vele werknemers vinden dat hun extra inspanningen tijdens de coronacrisis niet voldoende erkend zijn.

Tijdens de war for talent is het noodzakelijk om te investeren in een goede relatie tussen leidinggevenden en medewerkers. Door hun welzijn te verhogen, verhoog je automatisch ook hun productiviteit. Hoe ga je nu concreet aan de slag:

  • Creëer een gezond werkklimaat voor jou en je werknemers. Fitte werknemers zijn doorgaans geconcentreerder en presteren beter op de werkvloer. Je kan bijvoorbeeld zit/sta-bureaus voorzien of het faciliteren van sportmogelijkheden. Ook kleine zaken als een fruitmand voorzien voor alle werknemers kunnen hun welzijn al verhogen.
  • Geef waardering en feedback aan je medewerkers. Loop rond op de werkvloer, wees aanspreekbaar en geef complimenten aan je hardwerkende werknemers. Naast waardering is het ook belangrijk dat je de nodige feedback voorziet, zo kunnen werknemers groeien en verbeteren in hun job.
  • Sta open voor de ideeën van je werknemers. Ook jij wil natuurlijk vooruit met je onderneming, vernieuwende ideeën van je werknemers kunnen zowel voor jou als je werknemer een grote stap vooruit zijn. Hij krijgt namelijk de waardering die hij wenst en jij kan het idee implementeren in je bedrijf.
  • Laat je werknemers zich ontplooien en voorzie de nodige training. Werknemers willen natuurlijk ook bijleren en beter worden in hun job. Met de nodige stimulans kunnen zij door middel van trainingen en een gezond werkklimaat zich ontpoppen in jouw onderneming.
  • Zorg voor een evenwicht tussen werk en privéleven. Werknemers appreciëren flexibiliteit ten zeerste, daarom is een goede balans tussen beide zo belangrijk.

Kortom, er ligt wel wat werk op de plank om de relatie leidinggevende - medewerker te optimaliseren.

Benieuwd hoe jij aan de slag kan gaan binnen jouw bedrijf, in jouw teams & met je werknemers? Meer weten over concrete oplossingen op maat voor jouw onderneming? Enthousiast om écht aan de slag te gaan en te scoren bij jouw medewerkers?

Mail ons via marie@re-mind.be of bel naar 056 29 80 70. We helpen je graag!