Studierichting in de kijker: economie (aso)

economie

Wie bij de Examencommissie een algemene secundaire opleiding (aso) wil volgen, kan uit tien verschillende studierichtingen kiezen. Zo kan je telkens twee van de volgende componenten combineren: economie, moderne talen, wiskunde, wetenschappen. Daarnaast kan je ook kiezen voor de opleiding Latijn of humane wetenschappen.

Bij de economische richtingen van de derde graad Examencommissie combineer je economie met moderne talen, wiskunde of wetenschappen. Aangezien je jezelf op twee vakdomeinen kan toespitsten, beschik je over ruime keuzemogelijkheden in het hoger onderwijs. In 2018 startte 13% via de examencommissie aan de opleiding economie-moderne talen en 6% aan economie-wiskunde. De combinatie economie-wetenschappen dat in 2018 werd opgenomen in het aanbod is (nog) niet zo populair: slechts 2% van alle studenten die voor een asorichting kozen, startte in deze opleiding.

Volgde je in de tweede graad al een economische richting? Dan spreekt de keuze voor economie in de derde graad voor zich. Maar ook indien je iets anders volgde, kan je in de derde graad nog perfect instromen. Na deze opleiding stroom je niet onmiddellijk door naar het werkveld, maar kies je voor een opleiding aan een hogeschool of universiteit.

Economie is een interessante keuze als je geïnteresseerd bent in sociale, maatschappelijke en financiële gevolgen van economische keuzes, de bedrijfswereld en economische kringloop. Daarnaast kan je dankzij je vergaarde kennis en vaardigheden ook actuele onderwerpen begrijpen.

Wat na deze opleiding?

In principe zijn de verdere studiemogelijkheden zeer uitgebreid. Je kan kiezen voor een professionele bachelor aan de hogeschool – al dan niet binnen het economische vakdomein - of een academische bachelor met een aansluitende master aan de universiteit. Bij deze laatste keuze ben je iets meer gebonden aan je vooropleiding. Al blijven de opties ruim omdat je economie combineerde met een tweede component (moderne talen, wiskunde of wetenschappen). Toch zijn ook andere opleidingen niet onmogelijk, afhankelijk van je inzet en capaciteiten. Eventueel kunnen een vakantiecursus of extra bijlessen je wel op weg helpen. Wil je liever niet naar de hogeschool of universiteit? Dan kan je uiteraard ook een graduaatsopleiding volgen (HBO).

Studeer je binnenkort af via de Examencommissie? Dan kan je de komende weken in verschillende grote steden naar de Sid-In beurs waar je kan kennismaken met studie- en beroepsmogelijkheden na het secundair onderwijs. De verschillende hogescholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen geven informatie over hun opleidingen en studiemogelijkheden. Meer informatie en inschrijven kan via deze link: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/leerlingen/sid-in-leerlingen.