Hoe maak je een goede SWOT-analyse?

team meeting

Het einde van het jaar, aftellen naar het nieuwe jaar, op naar een frisse start. Dit betekent ook even de tijd nemen om te reflecteren over het voorbije jaar. Wat ging goed en slecht? Wat kon beter? Waar hebben we al dan niet een invloed op? Hoe doen we het anders of wat doen we hetzelfde het komende jaar?

Marketing biedt modellen in overvloed om je bedrijf te evalueren maar de SWOT analyse blijft toch een klassieker en één van de beste en eenvoudigste methodes om samen met je medewerkers te reflecteren.

SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities & Threats. Dus Sterktes, Zwaktes, Kansen en Bedreigingen. Sterktes en zwaktes zijn interne bedrijfsfactoren. Zaken waar jullie in uitblinken en zaken waar jullie minder goed in zijn en die kunnen verbeterd worden. Dit kunnen bijvoorbeeld teamwork, after service, planning of communicatie zijn. Kansen en bedreigingen zijn zaken van buitenaf waar er op zich niet veel aan te doen valt maar die wel in de gaten moeten gehouden worden en waar je kan op inspelen. Enerzijds kunnen dit kansen zijn, anderzijds kunnen dit ook bedreigingen zijn. Dit gaat bijvoorbeeld over subsidiemogelijkheden, nieuwe markten, een stijging of daling van de koopkracht, exporteren of importeren of gebrek aan gekwalificeerd personeel, verhoogde belastingen, vergrijzing, enz. Om alles wat overzichtelijker te maken kan je aparte hokken maken voor sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen.

Doe deze analyse met je team, maak er een brainstormdag of teamdag van en laat ieder apart een SWOT-analyse voor het bedrijf maken. Je zal zien dat hier veel meer uitkomt dan wanneer je deze alleen maakt. Iedereen ziet en merkt andere zaken op. Bespreek daarna alles in groep en werk oplossingen uit voor de zwaktes en bedreigingen waar mogelijk.

Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar, toch?

Heb je hier moeite mee of weet je niet goed hoe je hieraan kan beginnen? Wens je graag begeleiding bij het uitvoeren van een SWOT-analsye? Onze specialisten staan klaar om je te helpen en tips te geven. Ons businessteam geeft je graag advies op maat!  Een afspraak maken kan via contact of 056 29 80 70.