Haal het meeste uit je studietijd met deze 7 tips

klok

Studeer je veel maar zie je niet de resultaten die je wil? Dan is het misschien tijd om je manier van studeren te veranderen! Gelukkig hebben we 7 simpele tips die je op weg kunnen helpen.

Wees actief en betrokken tijdens de les
Een goede start is het halve werk en dat geldt ook voor studeren! Als je actief meedoet en betrokken bent tijdens de les, begrijp je de leerstof veel sneller.
Hoe doe je dat eigenlijk, actief meedoen tijdens de les?
Simpelweg door notities te nemen, antwoorden te geven op de docent en vragen te stellen als je iets niet begrijpt. Zo krijg je meteen duidelijkheid & feedback
 

Gebruik een gestructureerde methode
Tijdens het studeren is het handig om op een gestructureerde manier te werk te gaan. Begin met het maken van een goede planning en volg die telkens. Begin bijvoorbeeld altijd met het doornemen van je notities en maak dan een samenvatting voor je begint met blokken. Zo houd je een vaste aanpak en benut je je studietijd optimaal. 

Maak beknopte en gerichte notities
Om goede notities te maken, is het belangrijk om actief te luisteren naar de belangrijkste punten tijdens de les. Zet deze punten in je eigen woorden op papier, houd het simpel en vermijd te lange zinnen. Wees selectief in wat je opschrijft en focus alleen op wat echt relevant is. 
Orden ook je notities! Doe dat met duidelijke koppen en neem regelmatig de tijd om te controleren of je alles duidelijk hebt genoteerd. Op deze manier maak je notities die je écht helpen bij het leren. 

Gebruik symbolen en afkortingen
Verbeter je notities nog meer door symbolen en afkortingen toe te voegen. Dit maakt je aantekeningen overzichtelijker en gemakkelijker te begrijpen. Er zijn veel verschillende symbolen en afkortingen die je kunt gebruiken, zoals: 

  • Pijltjes

  • = : betekent “is gelijk aan"  

  • ≠: betekent "niet gelijk aan"  

  • ±: betekent plusminus  

  • i.p.v.: betekent in plaats van 

  •  

Zorg ervoor dat je later nog begrijpt wat de symbolen en afkortingen betekenen door alleen tekens te gebruiken die je kent. Als je bepaalde tekens & afkortingen niet kent maar ze toch wilt gebruiken, kun je een legende maken om te helpen je notities beter te begrijpen. 

Herzie en structureer je notities
Door je notities opnieuw te bekijken en te ordenen, zorg je voor een georganiseerd overzicht van de leerstof. Dit helpt je om de informatie beter te begrijpen en te onthouden. Door herziening breng je de belangrijkste concepten naar voren en leg je verbanden tussen verschillende onderwerpen. Hierdoor kun je moeilijke informatie makkelijker begrijpen en toepassen tijdens het studeren en bij het maken van opdrachten of het voorbereiden van toetsen. 

Digitaliseer je notities
Als je tijdens de les notities op papier maakt, is het handig om ze ook digitaal op te slaan. Dit heeft verschillende voordelen 

  • Je notities bewaard en loop je minder kans om ze kwijt te raken.  

  • Je hoeft niet door een stapel papier te bladeren om een specifieke notitie te vinden. Met digitale notities kun je eenvoudig de zoekfunctie gebruiken (Ctrl + F) en vind je snel wat je nodig hebt. Zo bespaar je tijd en blijf je georganiseerd 

Oefen actief met je notities
Door actief te oefenen versterk je niet alleen je geheugen, maar verbeter je ook je begrip van de leerstof. Dit kan op verschillende manieren, zoals het hardop voorlezen van je notities, het maken van samenvattingen of het opnieuw uitschrijven van belangrijke informatie. Door actief bezig te zijn met je notities, verwerk je de informatie op een dieper niveau en leg je verbanden tussen verschillende onderwerpen. 

Heb je nog meer hulp nodig om je studietijd goed door te komen? Onze coaches bij Re-Mind staan voor je klaar! Neem gerust contact met ons op via info@re-mind.be of bel naar 056 29 80 70. We helpen je graag verder.