Dyslexie: meer dan een leerstoornis

Dyslexie

Dyslexie wordt vaak gezien als een begrenzing, maar laten we eens stilstaan bij de realiteit: het is zoveel meer dan dat. In onze sociale kringen kennen we allemaal wel iemand met dyslexie en het wordt tijd om de misvattingen rondom deze aandoening aan te pakken. Met de juiste begeleiding kunnen mensen met dyslexie hun volledige potentieel ontplooien.

Dyslexie in een notendop

Dyslexie is geen label dat je intelligentie bepaalt, het is eerder een aandoening die het lees-, schrijf- en spellingsvermogen beïnvloedt. Het maakt lezen en schrijven wat trager en intensiever. Het kan erfelijk zijn, maar het heeft niets te maken met hoe slim je bent. Mensen met dyslexie worstelen niet alleen met het lezen van teksten, maar ook met het begrijpen ervan. En ja, spellingsfouten zijn hun trouwe metgezellen.

 

Dyslexie herkennen: signalen bij jezelf of je kind

Laten we een paar signalen bekijken die kunnen wijzen op dyslexie. Kan je geen korte tekstjes uit je hoofd leren? Verpruts je vaak woorden in uitspraak? Is het alfabet een mysterie voor je? Boeken interesseren je maar matig? Lees je met het tempo van een slak en voelt tekst begrijpen als een mysterieuze kunst? Tja, dan zou dyslexie wel eens in het spel kunnen zijn. Er zijn natuurlijk nog andere signalen, maar dit zijn alvast enkele herkenbare.

 

We lijsten ze hieronder nog eens op voor jou:

- Het onthouden van korte tekstjes lijkt niet echt jouw sterkte.

- Er zijn vaak wat moeilijkheden bij het correct uitspreken van woorden.

- De vertrouwdheid met het alfabet lijkt beperkt.

- Boeken wekken niet meteen jouw interesse.

- Het leestempo ligt eerder aan de trage kant.

- Het begrijpen van teksten vormt soms een uitdaging.

 

Diagnose en op maat gemaakte behandeling

Dyslexie wordt vastgesteld nadat andere mogelijke boosdoeners van lees- en schrijfproblemen zijn uitgesloten. Tests, tests en nog eens tests waaronder lees- en spellingproeven en evaluaties van niet-verbale cognitieve vaardigheden.

 

Na deze rollercoaster van tests krijg je de diagnose in een adviesgesprek. De behandeling is voor iedereen anders en hangt af van de testresultaten. Over het algemeen zijn er oefeningen om klankvaardigheden en leestechnieken te verbeteren, en op school kan extra leesondersteuning worden aangeboden.

 

Empoweren door inclusief onderwijs

Als leraar is het essentieel om dyslexie vroegtijdig op te sporen en doorverwijzing naar behandeling te vergemakkelijken. Het CLB kan begeleiding bieden en de leesmotivatie stimuleren. Scholen kunnen ook helpen door hulpmiddelen aan te bieden, zoals spraakherkenning. Begrip en empathie tonen voor dyslectische kinderen is cruciaal.

 

Succesvol met dyslexie

Dyslexie is geen reden om de handdoek in de ring te gooien als het gaat om educatief succes. Er zijn talloze hulpmiddelen voor lezen en schrijven die kinderen kunnen ondersteunen. En laten we niet vergeten dat er in het verleden én heden succesvolle mensen zijn met dyslexie, denk aan Walt Disney en Leonardo Da Vinci. Ze bewijzen stuk voor stuk dat dyslexie geen belemmering vormt voor het behalen van succes.

 

Op zoek naar begeleiding bij dyslexie? Bij Re-Mind zijn we hier om je unieke talenten te helpen ontplooien. Laat van je horen via info@re-mind.be of bel ons op 056 29 80 70. We staan klaar om je te helpen!