De kracht van samen leren: studeren in groep met succes

samen studeren

Heb je ooit het gevoel gehad eenzaam te zijn tijdens het studeren? Misschien is in groep studeren dan wel iets voor jou! In deze blog verkennen we de voordelen van groepstudie. Het kan niet alleen je studie-ervaring verrijken, maar ook voordelen bieden voor je persoonlijke en professionele groei.

Delen van kennis:
Als je studeert met mensen die dezelfde studierichting volgen, biedt dit het voordeel dat je bij hen terecht kunt met problemen over de leerstof wanneer je iets niet begrijpt. Maar zelfs al studeert de persoon met wie je leert niet hetzelfde, toch kan het handig zijn dat je leerstof met elkaar uitwisselt. Door het aan iemand anders uit te leggen die er nog geen kennis van heeft, ben je actief bezig met je leerstof.

Motivatie:
Uiteraard is studeren in groep een grote bron van motivatie voor vele studenten. Je ziet anderen studeren en dit zal je ongetwijfeld ook aan het werk zetten. Je bent daarnaast minder geneigd om het te gaan uitstellen. Ook zorgt de aanwezigheid van anderen dat je geconcentreerder gaat werken.

Verschillende perspectieven:
Wanneer je samenzit met andere studenten die dezelfde materie behandelen, kom je vaak tot nieuwe inzichten die je horizon verbreden. Wanneer je bijvoorbeeld even vast zit in je denkwijze kan je bespreken met je studiegenoot hoe hij of zij dat aanpakt. Door de redenering van iemand anders te volgen kan het zijn dat je het plots wel begrijpt, of gewoon nóg beter dan voorheen.

Elkaar overhoren:
Een goede studiemethode is elkaar overhoren, je gaat elkaar dus vragen stellen over de leerstof. Dit zal ervoor zorgen dat niet alleen beter de leerstof gaat onthouden, maar het stimuleert ook dat je de leerstof beter gaat begrijpen.

Waar kan ik het best leren in groep?
Je kan op verschillende plekken studeren. Dit kan uiteraard gewoon bij je thuis, maar voor veel mensen is het moeilijk om alle afleiding daar te negeren of uit te schakelen. Over sommige factoren heb je zelf ook moeilijk controle, denk maar aan een kleine broer of zus die je graag komt storen. Daarom zijn er veel alternatieven waar je in groep kan studeren: denk maar aan bibliotheken, scholen, culturele centra, mediatheken of zelfs online! Je vindt ongetwijfeld verschillende mogelijkheden wanneer je surft naar de website van jouw gemeente of stad.

Ook bij Re-Mind zijn er lokalen beschikbaar waar er geen afleiding is, maar je wel de mogelijkheid hebt om vragen te stellen.

Geïnspireerd door de kracht van groepsstudie? Re-Mind helpt je graag verder! Contacteer ons via info@re-mind.be of 056 29 80 70.