De beste voornemens voor studenten

studeren

Het einde van januari is in zicht. Misschien heb je nog een laatste examen, maar in het algemeen zullen ze achter de rug zijn en wordt het tijd om terug in de routine van het gewone leven te stappen. Gelukkig is januari nog niet voorbij, waardoor jij zeker nog enkele goede voornemens kan aangaan. Geen betere start voor het 2e deel van het academiejaar.

Blik kritisch terug

Hoe heb je nu écht gepresteerd? Op dit moment heb je jouw punten nog niet gekregen, dus kan je nog niet denken in functie van de output, maar enkel in functie van je proces:

  • Hoe was de timing? Heb je voldoende tijd voorzien voor elk vak? Te weinig? Heb je nachtjes door moeten doen? Op welke momenten was je het meest productief? Hoe heb je jouw jaar ingedeeld?
  • Welke methode werkte het beste voor jou? Heb je verschillende methodes gebruikt? Of voor alles hetzelfde? Welke methode vond je leuker?
  • Welke inhouden gingen goed? Hoeveel denk je te scoren op elk examen? Welke vragen vond je makkelijker/moeilijker?

Eens je die reflecties hebt gemaakt, kan je beginnen bouwen aan de andere goede voornemens.

Probeer eens iets nieuws

“Dwaasheid is steeds hetzelfde doen en andere resultaten verwachten.” Wie die boodschap als eerste heeft gelanceerd is moeilijk te zeggen, maar dat betekent niet dat ze niet klopt. Je moet dus met andere manieren van aanpak komen dan wat je tot hier toe al hebt geprobeerd. Kijk zeker eens terug naar onze vorige blogs of boek een sessie studiebegeleiding in. Zo krijg je snel nieuwe werkvormen en kan je starten aan het opbouwen van een nieuw studieritme dat wel bij jou past.

Maak een nieuwe studieroutine

Eens je goed hebt geanalyseerd waar je in kan verbeteren en je klaar staat om iets nieuws te proberen kan je beginnen aan het nieuwe plan van actie. Denk bij de implementatie van al die nieuwe inzichten aan het ART-principe! Acces, Reality, Time, ofwel toegang, realiteit en tijd:

  • Acces (toegang): beter een wit blad op je bureau dan een app die je nog een uur moet downloaden. Beter systematisch markeren met de kleuren die je hebt, dan niet markeren. Gebruik maken van wat je hebt in plaats van wat je zou kunnen hebben is een grote factor van succes!
  • Reality (realiteit): overdrijf je niet met je nieuwe aanpak? Verwacht niet van jezelf dat je plots, op magische wijze, wél elke dag je achter je bureau kan zetten, terwijl dat vroeger niet ging.
  • Time (tijd): zorg voor voldoende tijd om te experimenteren met de nieuwe aanpak, maar zorg ook dat je de nieuwe aanpak voldoende tijd geeft om te groeien.

Zorg voor je mentaal welzijn

Dit is makkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan. Dit is ook iets heel persoonlijk. Toch zijn er een aantal pijlers die een grote impact kunnen hebben op je mentaal welzijn. De eerste zijn met betrekking tot je levenstijl: een gezond voedingspatroon (dat betekent zowel ruimte voor “ongezonde” dingen & “gezonde” dingen) en een bewegingspatroon werpt uiteindelijk altijd zijn vruchten af.

Koppel het leren ook los van enkel de academische prestaties. Je bent bezig met de vorming voor een job die je later zou willen uitoefenen. Voel je dat je richting niet voor jou is? Neem dat gevoel dan vast en zoek naar oplossingen.

Ben je van plan om (een van) deze voornemens op de planning te zetten? Check dan zeker de blog van vorige week met tips & tricks hoe je jouw voornemens kan doen lukken! Heb je liever een persoonlijk plan van aanpak, of andere zaken waarover je wil bijleren? Neem dan contact op met info@re-mind.be of bel via 056 29 80 70.