7 dingen die je moet weten voor je met Examencommissie start

excom

Overweeg je om je diploma middelbaar onderwijs te behalen via de Examencommissie? Dan zijn er wel een aantal zaken die je moet weten. Zelfstandig studeren is een echte uitdaging waar je maar beter goed over nadenkt.

Starten met Examencommissie kan op elk moment

Je kan op elk moment van het jaar starten met je voorbereiding op de examens via de Examencommissie. Je hoeft dus niet te wachten op het begin van het schooljaar om de sprong te maken. Registreer je voor een infosessie en ga daarna onmiddellijk aan de slag.

Het aantal examens hangt af per studierichting

Niet elke studierichting heeft evenveel examens en ook inhoudelijk zit er heel wat verschil op. Denk goed na over je interesses, je studieverleden en wat je met diploma wil doen. Kijk na hoe het curriculum eruit ziet, want er zijn ook wel wat verschillen tussen de Examencommissie en een reguliere middelbare school.

Je moet zelf je cursusmateriaal verzamelen

De Examencommissie voorziet geen cursusmateriaal. Per vak is er wel een vakfiche waarin je interessant studiemateriaal terugvindt. Helaas is er niet één leerboek of website waar je alles kan vinden, dus komt er soms wel wat voorbereidingswerk bij kijken om al het materiaal te verzamelen.

Een planning is het allerbelangrijkste

Bij de Examencommissie kan je op verschillende momenten examens afleggen. Het is super belangrijk om bij de start van je traject een haalbare planning op te stellen. Plan examens in op een realistische termijn en zorg dat je ook tijdens je studiemomenten haalbare doelen voorop stelt.

Het hele jaar door examenstress

Doordat de examens gespreid worden over het hele jaar, kan het zijn dat je het hele jaar door examenstress ervaart. Geen probleem voor jou of ben je toch eerder een stresskip? Dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden.

De taalexamens zijn echte vaardigheidsexamens

De taalexamens – Nederlands, Frans, Engels en Duits – focussen 100% op de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken. Je hoeft geen woordenschat- of grammaticaboeken vanbuiten te studeren, maar je moet wel véél oefenen op deze vaardigheden. We schreven al eens een blog over hoe je je kan voorbereiden op een mondeling of schriftelijk examen.

Er is altijd iemand waarbij je terecht kan

Heb je een inhoudelijke vraag, weet je niet goed hoe je je kan voorbereiden of heb je nood aan een peptalk? Er is altijd wel iemand waarbij je terecht kan. Naast de hulplijn van de Examencommissie zelf, bestaan er ook facebookgroepen en uiteraard kan je ook bij ons terecht voor jouw traject.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over Examencommissie of ben je op zoek naar ondersteuning bij jouw traject? Ontdek ons aanbod of stuur een mailtje naar info@re-mind.be of bel naar 056 29 80 70.