Hoe bereid je je voor op een schriftelijk taalexamen bij de Examencommissie?

Taalexamen

Het maakt niet uit binnen welke richting je een diploma middelbaar onderwijs wil behalen, aan de taalvakken kan je niet ontsnappen. Afhankelijk van de studierichting die je volgt, is er wel een verschil in de talen die je moet beheersen en de beoogde moeilijkheidsgraad. Wie kiest voor de derde graad aso – moderne talen of tso – handel, onthaal & PR of secretariaat talen krijgt naast Nederlands ook nog Engels, Frans en Duits. Bij alle andere studierichtingen valt Duits weg.  Hoe je je voor de vreemde talen optimaal kan voorbereiden op het mondelinge gedeelte kan je hier lezen. In deze blog focussen we ons op het schriftelijk examen.

Elk taalexamen wordt opgesplitst in een schriftelijk en mondeling examen. De totaalscore wordt per taal opgesplitst in 60% voor het schriftelijk examen en 40% voor het mondeling examen. Elk taalexamen bestaat uit drie grote componenten: luisteren, lezen en schrijven. Let op: voor het examen Nederlands wordt daar in de aso- en tso-richtingen ook nog het theoretische component taalbeschouwing en literatuur aan toegevoegd.

Hieronder delen onze vakverantwoordelijken Matthias (Frans), Simon (Engels) en Phaedra (Duits) elk hun toptip om helemaal voorbereid naar het examen te trekken:

  1. Neem voldoende tijd om de taal machtig te worden.

Een nieuwe taal leren doe je helaas niet op 1,2,3: het vergt heel wat tijd en energie om deze machtig te worden. Stel een realistische planning op en voorzie voldoende tijd om alle aspecten van de taal te leren. Check zeker de vakfiche om te zien welk niveau je moet behalen. Via het referentiekader kan je zien wat er per vaardigheid voor dit niveau verwacht wordt.

  1. Gebruik de taal ook in een niet-schoolse context

Je kan per taal het leermateriaal gebruiken dat in de vakfiche staat vermeld, maar pin je hier niet op vast. Probeer ook in een niet-schoolse context met de taal in contact te komen. Bekijk je favoriete serie met Engelse ondertitels, zoek een leuk boek van een Franse schrijver of bekijk (online) het nieuws in het Duits. Er zijn tal van mogelijkheden. Misschien heb je wel een vriend(in) die thuis Frans spreekt?

Kies hier zowel voor thema’s die je aanspreken als thema’s die je vreemd zijn. Neem de vakfiche erbij om te zien wat op het examen aan bod kan komen. Maar hou er rekening mee dat er een brede waaier aan mogelijkheden zijn.

  1. Focus niet alleen op woordenschat en grammatica

Er bestaan tal van boeken om een ruime woordenschat op te bouwen en de grammaticaregels onder de knie te krijgen. Toch is het belangrijk dat je voldoende afwisselt. Idealiter ga je in volgende volgorde te werk: woordenschat – grammatica – een luisteroefening – een leesoefening – een schrijfoefening. Daarna kan je dezelfde cyclus herhalen.

Bij de passieve vaardigheden (lezen en luisteren) kan je gemakkelijk zelf je oefeningen corrigeren. Bij schrijfvaardigheid ligt dat iets anders. Laat iemand uit je omgeving je teksten nalezen en corrigeren. Ken je zelf niemand die dit voor jou kan doen? Dan kan je gemakkelijk met een taalcoach aan de slag.

Is het voor jou niet haalbaar om de taal op eigen houtje te leren of wil je graag wat hulp bij je schrijfoefeningen? Onze taalcoaches weten perfect hoe ze je kunnen voorbereiden op het examen. Ontdek ons aanbod of en vertel hoe wij jou kunnen helpen via ons contactformulier of via 056 29 80 70.