Studeren is een activiteit die om de juiste aanpak vraagt, maar helaas bestaan er nogal wat mythes rond het onderwerp. Zo zijn er heel wat ideeën over “de beste manier om te studeren”. Alleen leidt dit soms tot minder effectieve methoden. Om je studietijd maximaal te benutten, is het tijd om enkele van deze populaire mythes te ontkrachten en goede tips te geven!
Mythe 1: ’s Nachts studeren is het effectiefst
De waarheid: Hoewel het verleidelijk kan zijn om tot in de vroege uurtjes door te werken, is studeren ’s nachts meestal niet ideaal. De meeste mensen hebben een biologische klok die beter functioneert overdag en in de vroege avond. Door ’s nachts te studeren verstoor je je slaappatroon, wat kan leiden tot verminderde concentratie, vermoeidheid en een lagere productiviteit de volgende dag.
Tip: Probeer een vast schema te volgen waarbij je studeert op momenten dat je mentaal het meest alert bent, zoals in de ochtend of in de vroege avond. Zorg voor voldoende nachtrust en wees consistent in je slaappatroon voor optimale resultaten.
Mythe 2: Alles herlezen is dé manier om stof te onthouden
De waarheid: Herlezen voelt misschien productief, maar het is meestal niet de meest efficiënte manier om informatie te onthouden. Herlezen geeft het idee dat je de stof onder knie hebt, terwijl het eigenlijk slechts passief leren is en weinig bijdraagt aan het diepgaand begrip ervan.
Tip: Gebruik actieve leermethoden zoals samenvatten, jezelf quizzen of anderen uitleggen wat je hebt geleerd. Dit soort technieken dwingen je om de informatie actief te verwerken, waardoor het beter in je geheugen blijft hangen.
Mythe 3: Lange studeersessies zijn het meest effectief
De waarheid: Marathonsessies leiden vaak tot concentratieverlies en mentale uitputting. Na een paar uur is de aandachtsspanne meestal flink gedaald, wat het moeilijk maakt om nieuwe informatie op te nemen. Korte, gefocuste sessies met pauzes zijn veel effectiever.
Tip: Werk met de Pomodoro-techniek: studeer 25 minuten intensief en neem dan 5 minuten pauze. Na vier sessies neem je een langere pauze. Door je studeertijd in korte blokken te verdelen, kun je je beter concentreren en voorkom je mentale vermoeidheid.
Mythe 4: Multitasken verhoogt je productiviteit
De waarheid: Multitasken, we doen het allemaal of dat proberen we toch. En ook al heb je het gevoel dat je zo meer gedaan krijgt, het leidt juist tot minder productiviteit. Elke keer dat je tussen taken schakelt, moet je brein zich opnieuw instellen, wat energie en tijd kost. Dit kan leiden tot slordigheid en een lagere focus. Tip: Focus je op één vak per keer. Zorg ervoor dat je al je aandacht bij dat vak hebt en schakel pas naar een nieuwe als de huidige is afgerond. Door monotasking maak je een vak of opdracht sneller en efficiënter af.
Mythe 5: Samenvattingen van anderen zijn voldoende
De waarheid: Natuurlijk is het handig is om samenvattingen van andere studenten te gebruiken. Alleen is het niet slim om hier volledig op te vertrouwen. Want door de informatie zelf samen te vatten, dwing je jezelf om actief na te denken over de leerstof, wat helpt om het beter te onthouden.
Tip: Gebruik samenvattingen van anderen als een aanvulling, maar maak zelf een versie die je actief helpt de stof te begrijpen. Op die manier merk je meteen waar je nog vragen over hebt en waar je je kennis kunt verdiepen.
Ben je nog op zoek naar de juiste studiemethode of kan je wat hulp gebruiken? Met de juiste aanpak en begeleiding kan je je vakken onder de knie krijgen, en daar helpen we graag bij!