5 manieren om interactief te studeren

studeren

In de wereld van leren zijn er talloze manieren om informatie te verwerken. Interactief studeren is hier één van. Interactief studeren is actief en betrokken aan de slag gaan om lesstof te verwerven. Dit kan uiteraard op verschillende manieren, wij geven jou 5 manieren om optimaal interactief te studeren.

  1. Technologische hulpmiddelen

Of je nu je kennis wilt aanscherpen, een nieuwe taal wilt leren of je studievaardigheden wilt verbeteren, digitale instrumenten staan tot je beschikking. Quizzlet , gamified ,Kahoot,… al deze applicaties bieden boeiende manieren om je eigen kennis op te vragen en te testen.

  1. Mindmapping

Maak een mindmap om de leerinhoud visueel voor te stellen.  Je begint met een centraal idee of concept dat wordt omringd door takken die verbonden zijn met sub onderwerpen. Dit kan helpen om begrippen, titels en inhoud aan elkaar te koppelen.

  1. Reflectie

Je kan een journaal bijhouden waarin je noteert wat je geleerd hebt of waar je nog moeilijkheden hebt. Hierdoor kan je gaan reflecteren op wat je al kan of jezelf bijsturen waar nodig. Door te reflecteren zie je beter in hoe leerstof aan elkaar gelinkt is.

  1. In dialoog gaan met een coach

Interactief studeren kan ook door in dialoog te gaan met coach. Hierdoor vergroot je je betrokkenheid bij het onderwerp en hoor je verschillende ideeën en standpunten van een coach. Daarnaast is het sparren met een coach een effectieve manier om zaken te onthouden omdat het een hogere denkvaardigheid vraagt voor het verwerken van de leerinhoud.

  1. Online discussieplatforms

Op online discussieplatforms hebben studenten de mogelijkheid om zich actief te engageren in discussies. Deze platformen bieden een ruimte waarin studenten ideeën kunnen delen over de leerinhoud of lesmateriaal. Dit stimuleert een uitwisseling van gedachten. Studenten kunnen vragen stellen, antwoorden formuleren en reageren op bijdragen van hun medestudenten.

Ben jij zelf op zoek naar de meest efficiënte manier van leren voor jou? Onze coaches kunnen je verder helpen met studiecoaching op maat. Neem contact op via 056/29 80 70 of info@re-mind.be.