Wat moet je weten als je wilt overstappen van het traditionele onderwijssysteem naar de examencommissie?

examencommissie

Je getuigschrift of diploma behalen via de examencommissie is een alternatieve oplossing voor leerlingen die het omwille van diverse redenen niet kunnen behalen op de schoolbanken. Deze manier biedt meer flexibiliteit en autonomie, maar het is belangrijk om vooraf goed geïnformeerd te zijn. In deze blogpost leggen we kort het verschil tussen het traditionele onderwijssysteem en de examencommissie uit, en waarom je eventueel zou veranderen.

Verschil tussen het traditionele onderwijssysteem en de examencommissie

In het traditionele onderwijssysteem volgen studenten een vast leerplan dat is opgesteld door de onderwijsinstelling. Het lesprogramma is gestructureerd met dagelijkse lessen, huiswerk en toetsen. De lessen worden samen met medeleerlingen in een klaslokaal gegeven door leerkrachten. Hierbij is er veel interactie tussen leerlingen en leraren, alsook tussen de medeleerlingen. Doorheen het schooljaar worden de leerlingen beoordeeld aan de hand van toetsen, opdrachten, presentaties, … Ook volgt het traditionele systeem een vast schooljaar met geplande vakanties en semesters.

Studenten die via de examencommissie hun diploma willen behalen, hebben de vrijheid om hun eigen studieplanning te maken. Er is geen vast lesrooster en studenten kunnen in hun eigen tempo studeren. Hierbij ligt de focus voornamelijk op zelfstudie, maar ook privélessen zijn een mogelijkheid. Leerlingen die via de examencommissie hun diploma willen halen, leggen examens af op de data die door de examencommissie zijn vastgesteld. Enkel het resultaat van deze examens bepaalt of de student slaagt of niet. Wel mag de student zelf bepalen wanneer hij of zij klaar is om examens af te leggen, wat zorgt meer flexibiliteit en minder stress in vergelijking met het traditionele onderwijssysteem.

Waarom zou je overwegen om je getuigschrift of je diploma te behalen via de examencommissie?

1. Flexibiliteit in tijd en plaats

Combineer je werken met studies? Ben je een topsporter of zorg je voor iemand in je omgeving? Dan is het klassieke schoolsysteem moeilijk te combineren met je privéleven. De examencommissie biedt de mogelijkheid om te studeren wanneer het jou uitkomt, zonder gebonden te zijn aan een strikt dagelijks schema of een vaste locatie.

2. Zelfstandigheid en eigen tempo

Heb je het moeilijk om het tempo te volgen van een school en zou je liever volgens je eigen ritme studeren? Ook dan biedt de examencommissie een oplossing. Zo kan je sneller door het lesmateriaal gaan die je al beheerst en kan je zoveel tijd die je nodig hebt besteden aan onderwerpen die je moeilijker vindt.

3. Gezondheids- en persoonlijke redenen

Wanneer je mentale of gezondheidsproblemen hebt, is het dikwijls onmogelijk om naar school te gaan en de lessen te volgen. De examencommissie maakt het mogelijk om te studeren vanuit thuis of een andere comfortabele omgeving, wat ervoor zorgt dat je toch je diploma kan halen.

4. Versneld diploma behalen

Wil je je diploma sneller behalen dan volgens de traditionele manier om zo vroeger te beginnen met werken of studeren aan een hoger onderwijsinstelling? Met de examencommissie kun je in eigen tempo werken en mogelijk je diploma sneller behalen dan via het reguliere onderwijs.

Wens je graag meer info over de examencommissie? Of overweeg je om over te stappen naar de examencommissie? Re-Mind adviseert je graag over je traject en helpt je waar nodig.