Tips om wiskunde te studeren

Tips wiskunde

Bij de Examencommissie heb je uiteraard bij elke opleiding het vak wiskunde. Je kan er dus niet aan onderuit. Hou jij wel van toepassingen, statistiek of geometrische figuren en denk je eraan om later misschien ingenieur te worden? Dan kan je ook een aso studierichting kiezen waarbij de focus op wiskunde ligt. Je kan wiskunde combineren met wetenschappen, economie, moderne talen of Latijn, afhankelijk van je brede interesses.

Wiskunde studeren is een vak apart. Geen lange lijsten definities die je vanbuiten kan studeren, geen twintig historische datums en ook geen grammaticaoefeningen. En toch zijn er enkele stappen die je kan volgen om een mooi cijfer te behalen op je wiskunde-examen. Lees je even mee?

Wiskunde bevat ook een stukje theorie

Bij wiskunde volstaat het niet om de theorie achterwege te laten of deze vlekkeloos van buiten te studeren. Er zit telkens een redenering achter die je goed moeten kunnen volgen om in een later stadium de oefeningen vlot te kunnen oplossen. Op de Examencommissie wordt de theorie niet letterlijk bevraagt, maar dat neemt niet weg dat je hier ook voldoende tijd aan moet besteden.

Wiskundig stappenplan

Wanneer je de theorie bestudeert hebt en oefeningen maakt, dan merk je al gauw op dat er een bepaald “systeem” achter zit. Maak voor jezelf bij de verschillende soorten oefeningen een stappenplan. Wanneer je dan een oefening of vraagstuk probeert op te lossen, dan kan je stap per stap je plan volgen en kom je zo wel steeds bij het juiste antwoord uit. Je kan ook bij bv. meetkunde een tekening of schets maken. Het probleem visueel voorstellen, kan al veel duidelijk maken. Sinds kort werkt de Examencommissie met de online tool Geogebra, hiermee kan je heel gemakkelijk visuele voorstellingen maken.

Herlezen volstaat niet

In de laatste fase voor je examen moet je heel veel oefeningen maken en hermaken. Van voor naar achteren en terug, tot je alle soorten oefeningen goed onder de knie hebt. Een oefening herlezen volstaat niet, omdat je op dat moment de handelingen niet herhaalt, kan je ze in een latere fase niet herhalen.

Nu al iets ontdekt dat je niet toepaste? Dan loopt het hopelijk vanaf nu vlotter! Pas je deze tips reeds toe en lijkt het toch maar niet te vlotten? Ben je op zoek naar iemand die met jou de stappenplannen opstelt of extra oefeningen aanreikt? De wiskundecoaches bij Re-Mind staan te popelen om je hierbij te kunnen helpen. Vertel ons even waar het voor jou moeilijk loopt en wie weet zit je morgen al samen met je coach. Contact opnemen kan via ons formulier of via 056 29 80 70.