5 tips om beter te studeren: feit of fabel?

studeren

Je studeert beter ’s ochtends, typen is beter dan schrijven en na twee uur neem je best een pauze…

 

Elk van deze stellingen lees je hier en daar wel eens op het internet. Deze goedbedoelde tips willen studenten natuurlijk helpen, maar niet al deze wijsheden zijn even waar. Tijd dus om enkele van deze tips onder de loep te nemen!

 

Je studeert beter ’s ochtends

Deze stelling is fout. Wanneer jouw piekmoment van de dag valt, is voor iedereen anders: sommige zijn vroege vogels, andere zijn eerder nachtuilen. Het is net daarom dat je in een blokperiode nauwelijks verplichte activiteiten hebt buiten studeren. Je kan je inzetten wanneer jij het meest productief bent. Leer jezelf dus kennen en plan in volgens jouw ritme. Zo kan het zijn dat je ’s ochtends niets waard bent, je ’s middags licht studeerwerk nog net kan verteren en je ’s avonds opgewarmd bent voor het zware werk, of net compleet andersom. Herken je piek-, dal- en prulmomenten en pluk zo de meeste vruchten uit jouw studiedag.

 

Schrijven is beter dan typen

Als het puur gaat over het onthouden van informatie, dan is deze stelling juist. Bij schrijven zijn we meer betrokken bij de inhouden dan bij typen. Toch is dit geen oproep om allemaal je cursus over te pennen: (over)schrijven is een van de minst efficiënte methodes. Als je bovendien een heel lelijk handschrift hebt, kan het wel zijn dat er heel wat informatie verloren gaat omdat je het nadien niet meer kan lezen. Maak je dus materiaal om jezelf te testen, maar schrijf je rommelig? Dan kan je beter typen. Is het gewoon om iets in te oefenen, dan vlot het beter met een pen.

 

Je studeert beter niet langer dan twee uur aan een stuk

Dit zal je verbazen, maar deze stelling is fout. Het is juist dat een mens zich gemiddeld twee uur aan een stuk kan concentreren, maar dit is heel afhankelijk van persoon tot persoon, van de moeilijkheidsgraad van de materie, de lichamelijke toestand op dat moment, de motivatie… Pauze werkt, maar zorg voor een uitlaatklep en niet een passieve activiteit zoals scrollen op social media.

 

Vragen stellen aan jezelf werkt

De twee meest populaire methodes, lezen en samenvatten, zijn zeer inefficiënt. Door vragen aan jezelf te stellen, ga je op een veel diepgaander niveau met de leerstof om. Je zorgt er ook voor dat je minder snel op automatische piloot overschakelt, waarbij je nog handelingen stelt die lijken op studeren, maar die dat absoluut niet zijn.

 

Studeren is voor iedereen hetzelfde

Uiteraard is dit antwoord fout. Studeren is een continu proces van jezelf bijsturen en je methodes aanpassen afhankelijk van de inhouden die voor je neus liggen. Heb je een goede examenperiode gehad? Reflecteer wat de redenen waren van dat succes. Heb je een minder goede periode gehad? Denk dan aan wat er fout ging en hoe het beter kan. Vind je dit moeilijk? Neem dan gerust contact met ons op via contact of 056 29 80 70 en dan vinden we samen jouw ideale studiemethode.