Studeren met ADHD: enkele praktische tips

studeren

ADHD, oftewel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, brengt unieke uitdagingen met zich mee voor studenten. Maar met de juiste strategieën kunnen deze uitdagingen worden overwonnen. Hier zijn enkele praktische tips die kunnen helpen bij het studeren met ADHD:

  • Zorg ervoor dat je werkplek netjes is en haal alle overbodige spullen en foto's weg. Kies een studieplek waar je niet snel wordt afgeleid, zodat je je beter kunt concentreren.
  • Studeren saai? Dat hoeft niet zo te zijn! Probeer actieve studiemethoden zoals het maken van samenvattingen en het stellen van vragen aan jezelf. Zo maak je leren niet alleen leuker, maar ook effectiever!
  • Maak gebruik van kleuren en schema's! Visuele hulpmiddelen maken de leerstof overzichtelijk en helpen je bij het organiseren en begrijpen van de informatie.
  • Probeer kleine, haalbare doelen te stellen. Dit houdt je gefocust en stimuleert je motivatie en doorzettingsvermogen."
  • Neem regelmatig pauzes om je concentratie op peil te houden. Probeer bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek: werk 25 minuten en neem dan 5 minuten pauze. Maar onthoud, dit werkt niet voor iedereen. Vind wat voor jou werkt!
  • Beloon jezelf om je motivatie en doorzettingsvermogen te stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door te ontspannen of een snack te nemen.

Meer vragen over studeren met ADHD? Onze coaches helpen je graag vooruit met tips en tricks die voor jou werken. Plan vrijblijvend een intakegesprek in via info@re-mind.be. Ontdek ons aanbod voor studiecoaching hier en voor businesscoaching hier.