Stop met lezen, start met studeren

studeren

Het lijkt pas gisteren alsof de zon nog volop scheen, maar de grijze wolken en dalende temperaturen maken er geen geheim meer van: de herfst is begonnen. Zowel lager, middelbaar als hoger onderwijs draait weer op volle toeren! Geen beter moment om afscheid te nemen van een van de slechtste gewoontes die studenten van alle leeftijden hebben, namelijk lezen, opzeggen en – god verbied – overschrijven.

Lezen, herlezen, afdekken en opzeggen is zonder twijfel de aardappelen-groenten-vlees van studeren. Heel wat studenten hebben alleen maar die studiemethode omdat ze niet echt weten welke andere opties ze hebben. Helaas heeft deze methode maar één voordeel, namelijk dat het gemakkelijk toe te passen is. Voor de rest zijn er enkel nadelen: het is heel saai, het is weinig rendabel en het zorgt al zeker niet voor spetterende resultaten.

Onze hersenen vinden die methode namelijk gemakkelijk en onbelangrijk. Alles wat in die categorie valt, houden onze hersenen niet heel goed bij. Bovendien geeft het een vals gevoel van veiligheid: het lijkt alsof je goed presteert op het moment zelf, maar dat is omdat je kortetermijngeheugen volle toeren draait. Heb je ooit al op een toets of examen net niet op een antwoord kunnen komen, maar dat je wel de pagina voor je ziet? Dat is het nadeel van het kortetermijngeheugen, het vergeet even snel als dat het bijleert. Het gevolg is dat je sneller denkt dat je het kan en dus ook sneller stopt.

Hoe zorg je er dan voor dat je goede intenties ook leiden tot goede resultaten? Actief studeren is de boodschap! Stel zelf vragen op, maak lege schema’s of (her)maak oefeningen aan de hand van de waarom?-methode. Een gouden regel is dat elke minuut dat je gewoon aan het lezen bent als einddoel is een minuut dat je jouw tijd verspilt.

Ben je benieuwd naar deze andere leermethode, of wil je graag aftoetsen of jouw studiehouding goed zit? Dan kan je bij Re-Mind terecht voor begeleide studie. Van maandag tot zaterdag kan je enkele uren of een volledige dag bij ons studeren. Wij zorgen voor een rustige en comfortabele studieruimte en voorzien telkens een controlemoment met een coach. Tijdens deze momenten ga je samen met je coach na of je jouw leerstof op een rendabele manier aan het verwerken bent. Heb je nog wat nood aan extra tips of heb je last minute nog enkele specifieke vragen? Dan kan je steeds bij je coach terecht.

Wil je graag nog jouw plaatsje reserveren voor de begeleide studie? Haast je en neem contact met ons op via het contactformulier of op +32(0)56 29 80 70.