De OVUR-structuur: het geheim achter studiesucces voor studenten

OVUR-structuur

Als student is het behalen van goede examenresultaten vaak een van de belangrijkste doelen. Het kan een uitdaging zijn om effectieve studiemethoden te vinden die het leren gemakkelijker en efficiënter maken. Eén methode dat hierbij kan helpen is de OVUR-structuur.

Wat is de OVUR-structuur? De OVUR-structuur is een acroniem dat staat voor: Oriënteren, Voorbereiden, Uitvoeren en Reflecteren. Het is een methode die je helpt jouw studietijd beter te organiseren en het leerproces effectiever te maken.

  1. Oriënteren: Bij deze eerste stap is het belangrijk om een duidelijk begrip te krijgen van het onderwerp dat bestudeerd moet worden. Het is aangeraden om de leerstof globaal door te nemen, belangrijke begrippen te identificeren en te kijken naar eventuele verbanden. Dit helpt je om een overzicht te krijgen van wat je moet leren en wat je al weet.
  2. Voorbereiden: In deze stap gaat het om het maken van een gedetailleerd studieplan. Dit omvat het opstellen van een tijdschema, het selecteren van relevante studiematerialen en het identificeren van specifieke leerdoelen. Door een gestructureerd plan te hebben, kan je de studietijd efficiënter gebruiken en voorkom je een overweldiging van teveel informatie.
  3. Uitvoeren: De uitvoering is het daadwerkelijke studiegedeelte van de OVUR-structuur. Tijdens deze fase richt je je op actief leren. Dit kan worden bereikt door verschillende studietechnieken toe te passen, zoals het maken van samenvattingen, het stellen van vragen, het maken van oefeningen en het actief deelnemen aan groepsdiscussies. Het is ook belangrijk om regelmatig pauzes te nemen om de concentratie op peil te houden.
  4. Reflecteren: Na het voltooien van een studietaak is het essentieel om even de tijd te nemen om te reflecteren. Je kan jezelf bijvoorbeeld vragen stellen zoals: wat waren de belangrijkste punten? Zijn er nog onduidelijkheden? Wat kan ik doen om mijn begrip verder te verbeteren? Door te reflecteren, versterk je als student je leerervaring.

Er zijn tal van voordelen aan de OVUR-structuur, hieronder sommen we er een aantal op:

  • Verbeterde organisatie: De OVUR-structuur biedt je een duidelijke en gestructureerde aanpak van het studieproces, waardoor je beter in staat bent om je tijd en middelen te beheren. Het helpt ook om studietaken te plannen en prioriteiten te stellen, wat zorgt voor een efficiënter gebruik van de tijd.
  • Actief leren: In plaats van passief informatie op te nemen, moedigt de structuur je aan om actief betrokken te zijn bij je studie. Door samenvattingen te maken, vragen te stellen en oefeningen te maken, versterk je begrip en onthoud je de informatie beter.
  • Ultieme focus: Deze structuur helpt je om gefocust te blijven tijdens het studeren. Door regelmatig pauzes in te lassen voorkom je vermoeidheid en blijft je concentratie op peil. Hierdoor raak je niet overweldigd na een langere periode van intensieve studie.  
  • Vooruitgang evalueren: Door regelmatig te reflecteren over wat je leert, kan je begrip versterken en eventuele gaten in je kennis identificeren. Zo krijg je als student ook beter zich op wat je nog wel of niet moet voorbereiden.
  • Daling van hindernissen: Een goed gestructureerd studieplan helpt je om de nodige voorbereidingen te treffen. Je voelt je zelfzekerder en beter voorbereid. Dit verbetert je prestaties tot het ultieme en vermindert stress en angst rondom je examens.

De OVUR-structuur is een effectieve methodologie die helpt om beter te presteren tijdens examens. Door het toepassen van de stappen kan je de studietijd efficiënter organiseren, actief leren bevorderen en je voortgang evalueren. Het resultaat is verbeterde prestaties, verhoogd zelfvertrouwen en verminderde stress.

Wil jij als student je examenresultaten verbeteren?  Heb je geen idee hoe je best aan de slag gaat? Neem dan gerust contact met ons op via contact of 056 29 80 70 voor meer informatie over studiecoaching en dan vinden we samen jouw ideale