Zo zit je niet blok tijdens de blok

student

De blok- en examenperiode is een periode die bij elke student wel stress met zich meebrengt. Maar met de juiste aanpak en een aantal tips kan je mogelijke stressoren al op voorhand in de kiem smoren.

Plan SMART

Een planning die SMART wordt opgesteld, geeft duidelijk weer wat je exact moet doen richting je examens. Deel je studie-uren dan ook niet louter in volgens de te studeren vakken, maar geef per blokje aan welke inhoud je gaat studeren, hoe je dit zal aanpakken en welke doelstellingen je écht hebt. Zorg voor een duidelijke en zo precies mogelijke inplanning, bijvoorbeeld via de benoeming van hoofdstukken, delen of concrete pagina’s.

Schrijf op je planning ook de datum & het uur van je examen alsook het lokaal|gebouw waar het examen plaatsvindt. Schrijf bij dit blokje ook wat je zeker niet mag vergeten. Dit kan louter je identiteitskaart en|of studentenkaart zijn; maar eventueel ook het materiaal dat je dient mee te hebben naar het examen, zoals een rekenmachine, wetboek, een formularium of je cursus als het een openboekexamen is. Door dit op voorhand te plannen, kan je de focus gemakkelijker bij het examen zelf houden, in plaats van bij randzaken.

Sport & slaap voldoende

Tijdens een examenperiode worden twee zaken vaak uit het oog verloren: beweging en een goede nachtrust.

Beweging is belangrijk voor een student, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Een vaak gebruikt argument om niet te bewegen tijdens de examenperiode is tijdsgebrek. De gedachte ‘als ik nu ga sporten, verlies ik te veel tijd en zal ik er niet geraken’ klopt echter niet. Het halfuurtje dat je verliest door te sporten, verdien je dubbel en dik terug nadien. Sport zorgt er namelijk voor dat je langer gefocust kan blijven en dat je concentratie constanter is. Het is ook een gezonde manier om te pauzeren en je hoofd ‘leeg te maken’.

Ook een goede nachtrust met voldoende slaap is essentieel bij het verwerken van de leerstof. Wat je overdag studeert, wordt ’s nachts tijdens je slaap vastgezet en verenigd met kennis die je op voorhand al had.

Denk hierbij ook na over je eigen studiegedrag. Ben je eerder een ochtendpersoon of studeer je best ’s avonds? Hou hier rekening mee tijdens het studeren. De theorie van een moeilijk vak plaats je dan tijdens de momenten waarin de concentratie het hoogst is. Is de concentratie lager, speel hier dan ook op in. Maak oefeningen of test jezelf aan de hand van vragen. Zo kan je inschatten welk deel van de cursus je al goed beheerst en waar je vooral de focus moet leggen.

Help, ik heb tijdsnood!

Wat als je merkt dat je er niet zal geraken? Is het dan beter om een hoofdstuk goed te leren en een ander (kleiner) hoofdstuk over te slaan? Of is het beter om net elk hoofdstuk iets minder te studeren?

Het is beter van elk hoofdstuk 80% van de leerstof te kennen, dan van een aantal hoofdstukken 100% en de andere 10%. De kans dat er vragen komen uit de hoofdstukken die je niet hebt behandeld, is (te) groot.
Panikeer niet, maar probeer je tijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

 

Laat je dus niet ontmoedigen door een stressgevoel. Een gezonde dosis stress versterkt je concentratievermogen en zorgt ervoor dat je alert blijft tijdens het examen.

Wil jij graag ook nog wat hulp om je zo goed mogelijk voor te bereiden? Neem dan zeker contact met ons op via ons contactformulier of via 056 29 80 70.

Succes!