Zo mis je nooit meer een deadline

stressloos

Een deadline is vaak een mes dat aan twee kanten snijdt. Aan de ene kant zorgen ze voor een specifiek doel om naartoe te werken en duidelijkheid voor de student. Aan de andere kant kunnen deadlines overweldigend en ontmoedigend aanvoelen. Het is daardoor moeilijk om de verschillende voordelen van deadlines in te zien. We geven je hier de belangrijkste die jij misschien over het hoofd ziet:

  • Je wordt een planningspro: deadlines en plannen gaan hand in hand. Een schema of een soort van tijdlijn opstellen voor het behalen van je deadline is niet alleen perfect voor het voltooien van je taak, maar ook voor je planningskills.
  • Je kan prioriteiten stellen: wanneer je meerdere taken hebt, helpen deadlines je om te bepalen wat eerst moet afgewerkt worden. De taken met de kortste deadline en het grootste belang werk je eerst af en zo ga je dan door naar de volgende.
  • Productiviteit & efficiëntie worden je beste skills: Een deadline geeft mensen een bepaald doel om naar toe te werken. Die drang om het doel te bereiken, verhoogt jouw efficiëntie en productiviteit. Het helpt je een bepaalde focus te houden en je te concentreren op de taak die je moet volbrengen.

Natuurlijk is het onrealistisch om enkel voordelen te zien in deadlines. Voor studenten gaan deadlines vaak gepaard met stress. En die stress en andere negatieve effecten gaan mensen dan uit de weg door uitstelgedrag.

Uitstel is geen afstel

Wat is uitstelgedrag? Als je regelmatig opdrachten uitstelt ten koste van jezelf of je omgeving wordt er gesproken van uitstelgedrag. Meestal is het afhankelijk van de opdracht of het karakter van een persoon. Een taak wordt snel uitgesteld als ze als lastig of saai wordt ervaren maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Een grote oorzaak van uitstelgedrag is faalangst. Studenten hebben vaak het gevoel dat ze niet klaar zijn voor een taak en willen hier dan ook niet mee geconfronteerd worden. Daarnaast hebben diegene met een hoge impulsiviteit ook meer last doordat ze sneller afgeleid zijn door andere (vaak onbelangrijkere) zaken.

Soms is het ook gewoon een tekort aan motivatie of de prioriteiten die verkeerd liggen. Zo kan de ene student een krak zijn in het behalen van deadlines terwijl de andere meer geïnteresseerd is in sociale netwerken uitbouwen of helpen met klussen.

Tips & tricks

Iedereen krijgt wel eens te kampen met uitstelgedrag. Het is daarom belangrijk om te weten dat het geen onoverwinnelijk beestje is. Wij helpen je graag verder met enkele tips:

  • Deel een taak op in stukjes en maak een schema op met tussendeadlines: dat maakt het haalbaarder en geeft je motivatie een boost.
  • Beloon jezelf met iets leuks nadat je een lastige taak hebt volbracht.
  • Neem op tijd rust. Even afstand nemen van je werk kan zorgen voor een reset.
  • Vertel anderen wat je van plan bent en maak gebruik van de sociale druk om ervoor te zorgen dat je dat tikkeltje meer gemotiveerd bent.
  • Pas de vijfminutenregel van Kevin Systrom toe: spreek met jezelf af om in ieder geval vijf minuten aan een taak te werken. In de praktijk ga je er dan ook sneller aan doorwerken.

Wil je graag zelf werken aan je uitstelgedrag? Bij Re-Mind bieden we studiecoaching aan op maat van elke student. Contacteer ons via info@re-mind.be of 056 29 80 70.