Wow! Ik zit helemaal in de flow

Matthias aan het coachen

We zijn allemaal gewoontedieren. Het is gemakkelijk om vast te blijven zitten in de dagelijkse routine en comfortzone. Zo leren we elke dag een beetje minder, want ware groei en persoonlijke ontwikkeling komen pas tot stand wanneer we uitdagingen aangaan die ons uit balans brengen. Het verschil tussen in flow en uit flow leren is belangrijk om te kunnen managen om zo die prestaties steeds te verbeteren. 

De 2 uitersten van het spectrum

Wanneer we ons in een vertrouwde omgeving bevinden en werken aan taken die we al beheersen dan leren we nauwelijks. Hier voelen we ons comfortabel en bekwaam, maar het leren en de persoonlijke groei zijn beperkt. Dit is logisch, want we wéten wat er allemaal moet gebeuren. Het gaat dan vaak om handelingen die we op bijna automatische piloot kunnen uitvoeren. Deze staat van zijn vraagt weinig energie, weinig moeite. 

Aan de andere kant van het spectrum hebben we het "uit flow" leren, waar we ons op onbekend terrein bevinden en voor uitdagende taken staan. Hoewel dit gepaard kan gaan met ongemak en frustratie, is het juist deze toestand die ons dwingt om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en onze grenzen te verleggen. We moeten op zoek naar nieuwe informatie, we proberen nieuwe zaken uit en leren zo veel sneller wat kan en wat niet kan.

Dit is echter niet zonder risico's. Vergelijk het met een kind dat je wil leren zwemmen door het zonder voorbereiding in een zwembad te gooien. Er bestaat een kans dat het plots kan zwemmen, maar de situatie is zodanig nieuw, dat het onnodig veel stress bezorgt en mogelijks resulteert in een kind dat nooit nog wil zwemmen.

Op zoek naar balans

Te weinig vernieuwing is niet goed, te veel nieuw is ook niet goed, dus waar ligt dan de balans? Bij in flow leren. In flow leren is een bewust proces waarbij je nieuwe uitdagingen aangaat in een omgeving waar je heel comfortabel bent. Als je het zou vergelijken met het zwemmen, dan zou dit een nieuwe slag zijn. Als je het vergelijkt met koken, dan is het wanneer je een gerecht dat je al vaak hebt gemaakt op een andere manier gaat kruiden. In flow leren vraagt wel wat energie, maar de kans tot succes is zoveel groter, waardoor je de energie waarschijnlijk wel zal terugverdienen.

Hoewel groeien uit balans een lonende ervaring kan zijn, is het ook belangrijk om voldoende ondersteuning te krijgen tijdens deze reis. Dit is waar coaching een essentiële rol speelt. Een coach kan je begeleiden en ondersteunen terwijl je je comfortzone verlaat en nieuwe uitdagingen aangaat. Ze bieden een veilige omgeving waarin je kunt experimenteren, zonder uit flow te geraken.

Zelf nog op zoek om efficiënt bij te leren terwijl je in balans blijft? Wij helpen je graag verder! Contacteer ons via info@re-mind.be of 056 29 80 70.