Stakeholders, perceptie

Bauke dansen

Hoe beleven verschillende stakeholders carnaval?

De voil jeanet, een man die zich bombastisch in een vrouw verkleedt en dan de straten van Aalst op dinsdagnamiddag onveilig maakt. Voor sommigen hét hoogte punt van folklore, voor anderen heel wat overlast. Sommigen zien het als een bevestiging van de genderrollen, anderen dan weer als het omver werpen van die rollen. Het is duidelijk: een enkele gebeurtenis kan heel wat verschillende bijklanken krijgen afhankelijk van wie er naar die gebeurtenis kijkt. Dat heet perceptie en is een van de belangrijkste zaken om te managen wanneer je coacht.

Perceptie van handelingen en gebeurtenissen drukt heel hard een stempel op het verdere verloop van een traject. Dit is door de psychologie al uitvoerig onderzocht en in concepten gegoten zoals het halo-effect, dat stelt dat een positieve eerste perceptie ervoor zorgt dat latere fouten minder zwaar worden ervaren, het horn-effect, het omgekeerde van het halo-effect, en het pygmalion-effect, waarbij de perceptie dat een leerling goed kan presteren effectief in betere prestaties resulteert en omgekeerd.

Een goede coach is zich dus bewust van het belang van percepties. Enerzijds van de eigen percepties tegenover de coachee, maar anderzijds ook van de perceptie van de coachee tegenover de coach, zichzelf en de omgeving van de coachee. Het managen van deze percepties is dan ook essentieel om resultaat te kunnen boeken. Als een coachee niet uit eigen wil naar de sessies komt of met twijfels aan het traject is gestart, dan vraagt dat een andere aanpak.

De perceptie tegenover zichzelf en tegenover de omgeving ombuigen vraagt meestal de grootste tijdsinvestering maar biedt ook de grootste meerwaarde. Hoe sneller de coachee bepaalde aannames over zichzelf kan overwinnen, hoe sneller de weg naar groei kan worden ingezet. Hoe beter de coachee zijn omgeving correct leert inschatten, los van bepaalde aannames, hoe beter hij die omgeving kan inzetten.

Heb jij het gevoel dat je vastloopt in je bedrijf of op weg naar je diploma? Aarzel dan niet om ons te contacteren via info@re-mind.be of via +32 (0)56 29 80 70