Samen of alleen studeren: de voor- en nadelen

studeren

Het blijft een moeilijke vraag: studeer je beter alleen of in groep? Dit hangt natuurlijk af van student tot student. Hieronder lijsten we de voor- en nadelen op van beide situaties, zodat je voor jezelf (of je zoon|dochter) kan beslissen hoe je de blok- en examenperiode best aanpakt.

Ik studeer alleen: de voordelen

Wanneer je allen studeert kan je jouw eigen ritme kiezen en ben je volledig onafhankelijk. Als je een halfuur langer wil studeren, dan kan je dit zonder enige moeite doen. Zo ben je ook minder geneigd om een pauze te nemen als iemand anders dit ook doet, waardoor je je pauzes efficiënter kan indelen. Denk hierbij aan de volgende situatie: een pauze nemen met iemand anders terwijl je nog 5 pagina’s van een hoofdstuk moet doen in plaats van pauze te nemen nadat je het hoofdstuk afgewerkt hebt. De externe factoren die studeren kunnen beïnvloeden op een negatieve manier, zijn dus niet (of toch in mindere mate) aanwezig.

Ik studeer alleen: de nadelen

Deze onafhankelijkheid kan natuurlijk ook een nadeel vormen. Als je het gevoel hebt dat je snel zou ‘valsspelen’ en minder zou doen dan wat je vooropgesteld hebt, dan heb je hier een tekort aan (sociale) controle die je weer op weg kan helpen. Een kwartier pauze die uitloopt tot drie kwartier is een realiteit waar rekening mee gehouden moet worden. Het sociale aspect is minder aanwezig, zowel naar controle toe als naar ontspanning. De blok- en examenperiode is sowieso een vorm van isolatie, waarbij sociaal contact kan helpen om je motivatie hoog te houden.

Ik studeer in groep: de voordelen

Samen studeren betekent ook dat je elkaar kan helpen. Als je een vraag hebt, kan je die meteen stellen aan een medestudent die met dezelfde leerstof aan de slag is. Deze vorm van peer assisted learning komt ten goede aan de student met de vraag, maar ook aan de student die de uitleg geeft. Daarnaast kan je in groep studeren ook zien als een vorm van sociale controle. Een ander zien studeren vol concentratie kan je eigen concentratie ten goede komen.

Denk hierbij niet alleen aan iemand die fysiek dicht in de buurt is. Iemand die samen met jou online studeert, kan ook een grote hulp zijn. Denk hierbij vooral aan iemand met wie je samen digitaal de pauzes kan doorbrengen, iemand die je kan helpen bij vragen en op die manier extra ondersteuning kan bieden, maar misschien ook iemand die als een stok achter de deur dient, die je aanspoort en mee controleert of je de doelstellingen van die dag hebt behaald. Denk dus goed na over de persoon|personen met wie je zou studeren.

Ik studeer in groep: de nadelen

In een groep is het mogelijk dat de studenten een ander ritme hebben en er dus ook op andere tijdstippen pauze wordt genomen. Als je sneller afgeleid bent en op die manier bij elke pauze mee pauzeert, dan verlies je natuurlijk veel kostbare tijd. Zorg hiervoor dus ook voor medestudenten die elkaar kunnen aanspreken op dit soort gedrag.

Kortom,

Zowel alleen studeren als in groep studeren brengt voor- en nadelen met zich mee. Denk goed na in welke situatie je optimaal kan studeren en zorg op die manier voor een goede voorbereiding van de examens. Kan je wel wat sociale controle gebruiken of ben je net op zoek naar een rustig plaatsje in een gestructureerde omgeving? Vraag naar de mogelijkheden van begeleide studie bij Re-Mind.

Succes!