Manage jouw volgende project tot in de puntjes

projecten

Projectmanagement, een begrip dat voor veel mensen heel vaag klinkt maar eigenlijk een pak eenvoudiger is dan je denkt. Maar wat heeft zo’n bedrijfsterm te maken met studeren en hoe kan je het zelf toepassen?

Project-WAT?

Aan de hand van projectmanagement proberen we een (studie)opdracht zo goed mogelijk in te schatten en een planning op te maken. Projectmanagement verloopt meestal in 5 stappen. Deze stappen kan je ook toepassen op jouw komende projecten of studiesessies. We zetten ze in een notendop voor je op een rijtje:

  1. Voorbereiding: in deze fase worden de verschillende onderdelen, vereisten en voorwaarden van de (studie)opdracht opgelijst.
  2. Planning: de verschillende stappen van de taken worden in een realistisch tijdsschema gegoten.
  3. Uitvoering: Dit is het moeilijkste deel. De planning wordt zo goed mogelijk uitgevoerd en de opdracht wordt tot een goed einde gebracht.
  4. Bewaking & controle: dit hoort samen met de vorige stap. Het is belangrijk steeds goed bij te houden en te controleren of alles nog via planning verloopt.
  5. Afsluiting & reflectie: het moment waar je al zo lang naar uitkeek. Het project kan eindelijk afgesloten worden en er kan gereflecteerd worden over hoe alles verliep.

Waarom projectmanagement?

Voorbereiding, planning, bewaking, … Nog meer werk voor het studeren begint?! Alles vooruitplannen om daarna pas te kunnen beginnen, het klinkt allemaal wat overbodig. Het brengt toch veel meer voordelen met zich mee dan je denkt. Met deze pluspunten denken we je wel te kunnen overtuigen:

  • Tijdbesparend: door middel van een duidelijke werkplanning verspil je geen tijd meer aan het uitzoeken aan welke stap je gekomen bent.
  • Orde & duidelijkheid: er is een minimum aan chaos en dus ook een pak minder stress.
  • Duidelijke doelstellingen: je weet op voorhand wat je te wachten staat en je zal meer gemotiveerd zijn om aan een taak te werken.
  • Behapbaar: doordat alles opgedeeld wordt in stukjes lijkt een gigantische taak plots een pak kleiner.
  • Minder kans op falen: je vergeet niets te studeren en komt nooit meer in tijdsnood.

Zelf nog op zoek naar een waterdicht plan om je volgende project of studieperiode aan te vangen? Wij helpen je met veel plezier verder! Contacteer ons via info@re-mind.be of 056 29 80 70.