Lesgeven is topsport

Lesgeven

Het verschil tussen een topsporter en een lesgever? Die is kleiner dan je zou denken. Net zoals bij topsport moet je bij lesgeven inzetten op mentale, fysieke, relationele en existentiële energie om de job vol te houden.

Vastberadenheid en energie zijn net zoals bij topsport key om de job van lesgever uit te voeren. Vastberadenheid om je lesstof te begrijpen, correct uit te leggen en om je studenten bij te staan waar nodig. Zeker dat laatste vergt enorm veel energie. Jij bent voor je studenten de bron van motivatie, maar ook hun begeleider en al zeker hun grootste uitdager.

Voorbereiding voorbereiding voorbereiding

Een strak trainingsschema en dieet zorgen er o.a. voor dat een topsporter een topprestatie kan neerzetten tijdens een wedstrijd. Een wedstrijd vergt enorm veel voorbereiding en die is essentieel voor een geslaagd proces. Voor lesgevers is dat niet anders. Een zorgvuldige lesvoorbereiding en een goede lesinvulling zorgen ervoor dat studenten het meeste uit je les kunnen halen.

Die lesvoorbereiding heeft dan weer verschillende onderdelen die belangrijk zijn voor het slagen van de les: de selectie van het juiste materiaal, een duidelijke structuur aanbrengen & een creatieve en duidelijke overbrenging bedenken.

One team!

Teamwork makes the dream work. Net als bij topsport is teamwork ook bij lesgeven zo belangrijk. Als leerkracht heb je ook een team achter je die kan helpen om beoogde resultaat te behalen. Je werkt samen met andere lesgever, met het schoolbestuur en natuurlijk ook met de ouders. De opbouw en het onderhoud van deze relaties zijn van het uiterste belang om de student een leuke en leerrijke ervaring te bieden.

Obstakels overkomen

Topsport is niet zonder uitdagingen en bij lesgeven is dat niet anders. Je energievat kan soms leeg zijn en je vastberadenheid kan omslaan in vermoeidheid. Op een correcte manier feedback geven is soms moeilijk, studenten kunnen soms de leerstof moeilijk vatten of leerstoornissen kunnen in de weg staan om optimaal de lesinhoud op te nemen. Inschatten hoe studenten met dyslexie, dyscalculie, ASS of ADHD jouw lessen opvatten, is niet makkelijk.

Lesgevers hebben dan vaak ook veel vragen over hoe ze rekening kunnen houden met deze zaken. Om je hierbij te helpen kan je bij Re-Mind opleidingen voor professionals (https://www.re-mind.be/educatie/opleidingen-voor-professionals) volgen. In deze opleidingen krijg je heel wat hulpmiddelen aangereikt die jou kunnen ondersteunen tijdens het lesgeven. Wil je graag meer informatie? Contacteer ons via info@re-mind.be of 056 29 80 70.