Hoe creëer je thuis een goede studieomgeving?

Studieomgeving

De drie koningen hebben de weg naar Jeruzalem gevonden en op veel plaatsen werd de kerstboom terug ontsiert. De kerstvakantie is duidelijk voorbij, wat betekent dat de leerlingen lager en middelbaar onderwijs zonet in het tweede semester gevlogen zijn.

Misschien vraag je je als ouder wel af hoe je je kind optimaal kan ondersteunen tijdens het maken van huiswerk of hoe je je tiener een ideale studieomgeving aanbiedt die tegelijk productief is en waarbij je toch nog een oogje in het zeil kan houden. In deze tips geven we jullie enkele tips om een ideale studieomgeving te creëren.

Kies in samenspraak met je kind een plaatsje in huis waar hij of zij altijd kan studeren. Het is belangrijk dat die plaats op elk moment beschikbaar is zodat de studieplanning niet in de war kan worden gebracht. Kies bijvoorbeeld niet de keukentafel als deze de helft van de tijd gebruikt wordt om te koken of de bureau als ook jij of je partner daar regelmatig werk moet kunnen verzetten. Het opruimen van de studieruimte mag geen extra tijd kosten.

De studieruimte kan ergens in de leefruimte zijn, waar je een oogje in het zeil kan houden, maar kan ook gerust op de slaapkamer zijn. Bespreek samen wat haalbaar en comfortabel is. Studeren in de leefruimte waar andere kinderen televisie zitten te kijken of ouders aan het koken zijn is niet bevorderend voor de concentratie. De slaapkamer is enkel interessant als je zoon of dochter zelfstandig aan het werk kan en geen controle nodig heeft.

De studieomgeving voldoet best aan een paar kleine voorwaarden die toch heel belangrijk zijn voor de concentratie. Gebruik een tafel die ruim genoeg is om al het nodige materiaal een plaatsje te geven, maar waar tegelijk niets overbodig op aanwezig is. Plaats een comfortabele stoel, want de student brengt toch heel wat uurtjes door op deze plaats.

Liefst van al valt er daglicht in op de studieplaats en heeft de ruimte een normale kamertemperatuur van 20-21 °C. Een te warme en donkere ruimte zorgt ervoor dat de aandacht van de student verzwakt. Ook de gsm krijgt tijdens de studie-uren om diezelfde reden beter een plaatsje op een kast ver weg van de studieplaats.

Als laatste heb je nog de keuze om wel of niet muziek toe te laten tijdens het studeren. Deze keuze is afhankelijk van persoon tot persoon. Sommige kunnen op deze manier andere afleidende prikkels blokkeren. In ieder geval geldt de algemene regel dat je geen muziek mag gebruiken waarmee je kan meezingen. Ideaal zijn filmmuziek, klassieke muziek en ja, ook gamemuziek. Vaak worden er ook nummers gecomponeerd voor games die – natuurlijk zonder het spelletje zelf – tijdens het studeren beluisterd kunnen worden.

Ga met onze tips aan de slag en ontdek wat werkt voor jou en je kinderen. Ben je benieuwd en wil je graag nog extra tips ontdekken om je kind thuis optimaal te begeleiden bij het studeren? Kom dan op maandag 11 februari naar onze infosessie studiebegeleiding @ home voor ouders. Inschrijvingen staan open voor iedereen . Stuur een mailtje naar eva@re-mind.be met het aantal personen die aanwezig zal zijn en wij verwelkomen je graag. Let op: het aantal plaatsen is beperkt.

Tot dan!