Hang de clown uit! - de meerwaarde van humor

clown matthias

Die ene leerling achteraan in de klas die altijd de les kon doen ontsporen of die collega waar je spontaan van begint te lachen als die nog maar binnenkomt; we kennen allemaal wel een persoon die schijnbaar alleen maar onnozel en grappig kan doen. Zijn die clowns in ons leven miskende helden?

Heel vaak krijgen de clowns in ons leven de wind van voren. Hun gedrag wordt niet altijd geapprecieerd of wordt vaak zelfs als onprofessioneel gezien. Nochtans is humor helemaal niet iets om mee te lachen. De positieve impact van humor gaat ver!

Humor motiveert

Lachen tijdens het werk maakt het werk niet belachelijk, maar wel leuker. In eerdere blogs benadrukten we al hoe moeilijk het is om motivatie van mensen te managen. Humor is een krachtig wapen om die motivatie net te verhogen. Denk maar eens aan die ene leerkracht geschiedenis die je wel leuk vond. De kans is groot dat die persoon heel wat humor in zich had. Zoek je nog een manier om mensen aan boord te houden? Dan is humor je beste vriend!

Humor werkt

Je krijgt meer gedaan als je lacht. Niet alleen van andere mensen, maar ook zelf. Humor verhoogt je productiviteit aanzienlijk. Dit is ook niet zo gek: je hersenen reageren sterker dankzij de gelukshormonen die vrijkomen, je creativiteit wordt gestimuleerd waardoor je sneller oplossingen vindt en hebben we al gezegd dat het motiveert? Dat heeft ook een positieve impact op je prestaties!

Humor verbindt

Dit is misschien wel de belangrijkste eigenschap van humor. Vaak is het leven al heel zwaar en gewichtig. Moeilijke gesprekken worden ook makkelijk wanneer er plaats is voor een beetje humor. Maar ook conflicten raken beter opgelost als er met humor naar de andere wordt gestapt. Het heeft een enorme ontwapenende kracht om samen te (glim)lachen.

Maakt deze voordelen van The Office of van Het Eiland dé perfecte werkplek? Dat zeker niet. Hoewel humor zoveel meerwaarde heeft, is het heel gevoelig aan timing & intensiteit. Humor hoeft ook niet altijd een schaterlach te veroorzaken. Onderschat nooit de kracht van een glimlach…