Dé ultieme cadeaus voor iedereen die wil groeien

Shiny happy people

Een paar grappige kousen hier, een Bongobon daar, enkele flessen wijn en af en toe eens een groot cadeau van heel wat mensen die hebben samengelegd. Cadeaus geven en krijgen, daar draait december wel wat om. Maar een cadeau kan zoveel meer zijn dan wat spulletjes, zeker als er mensen in je buurt zijn die proberen om te groeien: je kind in de examens, een nieuw personeelslid, je partner die net zoals jij de kinderen door de examens wil sleuren, iemand die recent een nieuw bedrijf heeft opgestart…

Onverwacht compliment

Groeien komt altijd met twijfels: zal het wel lukken? Ben ik wel juist bezig? Ben ik mezelf niets aan het wijsmaken? Een goed geplaatst complimentje doet altijd deugd. Dit hoeft niet moeilijk te zijn: “ik ben fier dat je dat durft”, “ik kijk op naar je inzet”, “ik vind het zo stoer van jou”. Zelfs als je helemaal niets begrijpt van waar de persoon mee bezig is, dan zijn die complimentjes altijd gepast.

Betrokkenheid

Eens je een complimentje hebt gegeven, zijn er heel wat verschillende reacties die de persoon kan geven. Ofwel zegt die gewoon “merci”, ofwel begint die te vertellen over alle dingen waar hij/zij zich onzeker over voelt. Dit is het moment om gewoon even aanwezig te zijn, zonder meteen oplossingen te willen bieden. Zo’n luisterend oor is vaak van onschatbare waarde. Wil je toch meer doen? Dan kan je coachende vragen beginnen stellen.

Coachende vragen zijn vragen waarmee de persoon zelf op zoek kan gaan naar antwoorden. De juiste vraag op het juiste moment stellen is een kunst op zich, maar toch zijn er enkele klassiekers die altijd een goed effect hebben:

  • Waar ben je het meeste zenuwachtig voor?
  • Heb je een plan over hoe je dat gaat aanpakken?
  • Aan wie kan je raad vragen?
  • Welke gevolgen heeft het als het toch niet zou lukken?

Deze vier vragen helpen enerzijds met het probleem aan te pakken en anderzijds om te relativeren.

Geen woorden, maar daden

Is er iets concreet waar jij mee kan helpen, zonder dat het jezelf in de problemen brengt? Doe het dan! Maak duidelijk dat je wil bijspringen door de zin actief te formuleren: “Ik zal anders dit doen voor jou, dan kan jij je op dat richten”. Dit is veel krachtiger dan “Kan ik iets doen?”, want ook die vraag is niet voor iedereen een cadeau om te beantwoorden.

Mooie cadeaus zitten dus niet altijd in een mooie verpakking. Soms zijn ze zelfs helemaal niet vast te pakken. Wil je mensen nóg beter helpen groeien? Contacteer ons dan via +32(0)56 29 80 70 of via het contactformulier.