Brexit: deal or no deal?

Brexit

De Brexit, een term dat iedereen ondertussen wel kent. Het begon allemaal met een referendum op 23 juni 2016 waarmee een kleine meerderheid van de Britten besliste om uit de Europese Unie te stappen. Ondertussen zijn we bijna vier jaar verder en maakt het Verenigd Koninkrijk nog steeds deel uit van de EU. Hoe komt dat? Wat simpel klinkt, is in de praktijk helemaal niet zo eenvoudig: zomaar uit de EU stappen gebeurt niet van vandaag op morgen.

Na een woelige strijd door de toenmalige Britse premier Theresa May, is de Brexit nu al iets meer dan een jaar het belangrijkste agendapunt van Boris Johnson. De Britten rekenen op hem om de Brexit tot een goed einde te brengen. De deadline werd al meerdere malen opgeschoven, maar op 31 januari van dit jaar zou het nu eindelijk toch zover zijn. Tijd om te kijken wat de Brexit met zich mee kan brengen voor de Belgische ondernemingen.  

De Brexit betekent voor het VK op economisch vlak vooral dat ze niet langer deel uitmaken van de EU-douane-unie en interne vrije markt. Tijdens een 11-maanden-durende overgangsperiode krijgen alle landen de tijd om te wennen aan de nieuwe regelgevingen. Het VK zou tijdens deze transitieperiode ook het EU-recht blijven toepassen en blijven onderhandelen met de EU voor een handelsakkoord.

Er zijn op dit moment twee mogelijke scenario’s:  een handelsakkoord met de EU of geen handelsakkoord. De zogenaamde zachte en harde of ‘no deal’ Brexit.
Indien er een handelsakkoord komt, kunnen vele sectoren in België opgelucht ademhalen. Zonder akkoord worden oa. de administratieve last, dounakosten… opnieuw opgedreven wat België minder aantrekkelijk maakt als handelspartner. Voor heel wat sectoren en ondernemingen is het VK een belangrijke afzetmarkt, maar meer dan andere EU-landen drijft het VK ook handel buiten de Europese sfeer waardoor zij misschien vaker andere oorden zouden opzoeken.

Zonder akkoord valt alle handel tussen de EU en het VK onder de regels van de Werelhandelsorganisatie waardoor er importtarieven en grenscontroles van toepassing zijn. Volgens onderzoek van de FOD Economie zullen vooral de sectoren van levensmiddelen, textiel, farmacie en de havens hierdoor getroffen worden. De Belgische groep High Level Group volgt alle ontwikkelingen van de Brexit op de voet zodat het de gevolgen van de Brexit kan rapporteren en de Belgische sectoren kan voorbereiden waar nodig. Ook de Europese Commissie bericht regelmatig over de ontwikkelingen en de onderhandelingen.

Vorige week zat het Britse parlement nog drie dagen samen om een Brexit-wetgeving op te stellen. Dat zet afspraken die met de EU gemaakt zijn om in de Britse wetgeving. De EU zal deze achteraf nog moeten goedkeuren.

Een zachte of harde Brexit, sowieso heeft de Brexit al zijn impact gehad op de economie. Wat het ook wordt, Re-Mind volgt het op! Ben jij naar aanleidingen van de Brexit op zoek naar een partner om je onderneming administratief, marketinggewijs of op vlak van HRM voor te bereiden op de veranderingen? Ons businessteam geeft je graag advies op maat!  Een afspraak maken kan via contact of 056 29 80 70.