Ben jij klaar voor het nieuwe schooljaar?

opstart schooljaar

Zat je de voorbije weken nog volop in vakantiemodus? Dan heb je misschien gemist dat onze ministers en de veiligheidsraad een akkoord hebben bereikt over de opstart van het nieuwe schooljaar. Vanaf volgende week start het volledige onderwijs in pandemieniveau geel met grote waakzaamheid. Dringend tijd dus om op de hoogte te zijn over de belangrijke maatregelen. Hieronder vind je de maatregelen voor het basisonderwijs en secundair onderwijs nog eens allemaal op een rij. Daarnaast krijg je ook enkele tips mee om een vlotte start te maken.

Sowieso verwelkomen alle scholen in de eerste lesweek alle leerlingen op school. Zo kan het schooljaar vlot worden opgestart. Volg in elk geval ook de communicatie van jouw school op om up-to-date te blijven over alle beslissingen.

Kleuter en lager onderwijs

- De kinderen worden vijf dagen per week op school verwacht.
- Enkel leerkrachten en ondersteunend personeel dragen een mondmasker, kinderen niet.

- Eén of meerdaagse uitstappen mogen doorgaan. Ook turn- en zwemlessen gaan door.
- De aanwezigheid van niet-essentiële derden op school wordt beperkt.


Secundair onderwijs

- Alle leerlingen worden standaard 5 dagen per week op school verwacht.
- Volwassenen en leerlingen dragen een mondmasker, ook in de klas. Tijdens sportactiviteiten en bij pauzes in openlucht is een mondmasker niet nodig.

- Alle extra-murosactiviteiten worden opgeschort. Turn- en zwemlessen gaan door.
- De aanwezigheid van niet-essentiële derden op school wordt beperkt.

Een vlotte opstart

1 september wordt voor veel leerlingen de eerste – normale - schooldag in bijna zes maand tijd. Voorlopig is het nog koffiedik kijken welke impact de Coronamaatregelen van vorige schooljaar hebben op de leerprestaties van de kinderen.Eén ding staat vast, wie een nog grotere achterstand wil voorkomen kan maar best vanaf dag 1 de nodige discipline aan de dag leggen. Meer dan ooit zal het belangrijk zijn om ook thuis het nodige aanbod te creëren: een rustige ruimte in huis om schoolwerk te maken, ondersteuning bieden bij het leerproces en een duidelijke structuur voor studie en ontspanning.

Heb je het gevoel dat je nood hebt aan extra ondersteuning? Onze studiecoaches helpen je graag vanaf de eerste week al om de puntjes op de i te zetten: een studieplanning opstellen, de studiemotivatie bijschaven en studiemethodes aanleren.Ons volledige aanbod vind je bij studiecoaching. Een intakegesprek inplannen waarin noden en wensen worden afgestemd kan via ons contactformulier of via 056 29 80 70.