Zes actieve tips voor een succesvolle blokperiode

Studeren

De temperaturen doken deze week naar beneden en dat betekent maar één ding: winter is coming. Binnenkort kruipen we terug onder fleecedekentjes, drinken we warme chocomelk en vieren we kerst en nieuwjaar. Helaas gaat deze periode ook altijd gepaard met examens. Deze week ontkrachten we enkele veelgebruikte leertechnieken en geven we je tips over hoe je tijdens het studeren op een juiste manier met je leerstof omgaat.

Met markeerstiften in de hand, vormen vele studenten hun cursus om tot een echte kleurboek. Goed toch, want de belangrijkste passages aanduiden is hoe je de leerstof onthoudt, niet? Zolang je enkele belangrijke kernwoorden aanduidt, heeft deze techniek inderdaad effect, maar helaas weten weinig studenten wat nu precies het belangrijkste is waardoor al heel snel volledige tekstblokken een kleurtje krijgen.

Daarnaast zijn er ook heel wat die hun leerstof enkele keren herlezen onder het motto: herhaling doet onthouden. Herlezen blijft vaak oppervlakkig en is verraderlijk: de eerste keer haal je er veel informatie uit, maar alle volgende keren denk je: “ik weet dit” terwijl er in werkelijkheid nog veel hiaten zijn. Moeten we deze technieken dan gewoon overboord gooien? Niet helemaal. Herhaling en markeren zijn uiteraard belangrijke stappen wanneer ze correct worden toegepast. De echte sleutel tot succes is het toepassen van actieve leerstrategieën.

Actieve leerstrategieën, wat is dat dan?

Een effectieve manier is jezelf vragen stellen over de leerstof. Je verplicht jezelf om actief op zoek te gaan naar de leerstof waardoor je deze beter kan onthouden. Het helpt je ook om na te denken over de manier waarop je leerkracht of prof het examen zal opstellen.

Je kan ook steekkaarten maken die je tussen studiesessies kan gebruiken om zeker te zijn dat je leerstof niet roestig wordt. Oefen zowel de kaarten die je al kent als deze die je niet kent. Natuurlijk leg je de focus op diegene die je niet kent, maar alle kaarten herhalen is belangrijk om je hersenen herhaaldelijk bloot te stellen aan de leerstof.

Andere handige strategieën zijn de leerstof te structuren en visueel voor te stellen in schema’s, diagrammen en mindmaps of verbanden leggen tussen de te kennen leerstof en andere leerstof. Je kan ook de leerstof toepassen op het echte leven. Zo kan je bijvoorbeeld leerstof koppelen aan een gebeurtenis uit je leven die veel moeilijker je geheugen kan verlaten.

Naast het toepassen van deze actieve leerstrategieën is het ook belangrijk om pauzes in te plannen. Om je langetermijngeheugen echt te stimuleren is het belangrijk om al tijdens het jaar op verschillende momenten te studeren, dan hoef je voor de examens enkel de leerstof even te herhalen. Heb je tijdens het jaar weinig gestudeerd, dan is het nog steeds belangrijk om ruime intervallen te houden tijdens blokmomenten voor een bepaald leerstofonderdeel. Spreiding is echt belangrijk. Wie een blokmarathonsessie houdt, onthoudt nog minder.

De laatste tip is misschien wat cliché: slaap voldoende. Amerikaans onderzoek toonde aan dat tijdens je slaap nieuwe verbindingen gemaakt worden tussen hersencellen en laat dat net zijn wat je nodig hebt om je leerstof goed te onthouden.

Na deze tips rest ons jullie alleen nog veel succes toe te wensen v bij de examens. Vanaf deze week zijn wij tot eind december 7 op 7 open. Wil je je graag samen met ons door deze examenperiode loodsen? Reserveer dan nog snel je plaatsje om te studeren of plan nog last minute enkele coachsessies in om je helemaal klaar te stomen voor de examens.