Studeren is (geen) topsport

Studeren

Heb je ooit al eens drie uur aan een stuk buikspieroefeningen gedaan? Nee? Waarom zou je dan drie uur aan een stuk studeren? Je brein moet getraind worden zoals een spier waarbij studeren je training voorstelt. Maar hoe sport…uhmm…studeer je dan correct?

Studeren is op zo veel vlakken net zoals sporten. Als je beter wil worden in vrije trappen, doe dan ook vrije trappen. Je kan onmogelijk goed worden in een (deel van een) sport, als je het niet (juist) oefent. Bij studeren is dat net hetzelfde. Als je beter wil worden in wiskundige berekeningen, zal je dit ook moeten oefenen. Sudoku’s maken zal je niet op weg helpen.

Use it or lose it

Wanneer je jouw leerstof blijft herhalen, zal je die uiteindelijk ook vanbuiten kennen. Ja, het is irritant als je leerkracht zegt; herhaal je Engelse woordenschat elke dag 15 minuten, maar hij heeft een punt. Die herhaling zal ervoor zorgen dat deze informatie wordt opgeslagen in je geheugen en je de woordenschat makkelijker kan gebruiken.

Vergelijk het eens met spieren. Als je elke dag 15 minuten je armen zou trainen, zou je na een periode een evolutie zien in je armspieren. Herhaling en consequentie is jouw ultieme kracht, want als je informatie niet gebruikt, zal die ook weggaan uit je geheugen. 

Juist is juist

Het is ook belangrijk dat je studeert naar de parameters van de toets. In sporttermen betekent dat: train niet je armen, als je meer buikspieren wil. Reflecteer dus voor het studeren hoe de bevraging zal zijn. Weet je bijvoorbeeld dat de leerkracht je altijd een zin van 15 woorden laat vormen met de woordenschat die je studeert. Oefen dan ook het vormen van zinnen met 15 woorden, niet enkel je woordenschat.

Hou er ook rekening mee dat niet elke sport, jouw sport kan zijn. Je kan fantastisch zijn in basketbal, maar de allerslechtste tennisser zijn ter wereld. Met studiemethodes is dat ook zo! Niet iedereen past bij elke studiemethode. Waarom zou je goed zijn in lezend studeren, als je lezen haat?

Wil je graag leren studeren mét inzicht in je brein? Dan is studiecoaching bij Re-Mind jouw antwoord! Contacteer ons via info@re-mind.be of 056 29 80 70.