De beste carnavalstoet ooit! – De Teamrollen van Belbin

Groep Re-mind

One team! Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Inzicht hebben in je eigen talenten en die van je je collega’s en ze correct inzetten zijn van het allergrootste belang om “one team” te bereiken. Denk maar aan hoe belangrijk ieder individu is om een carnavalstoet in de juiste banen te leiden. Je hebt mensen nodig die de route plannen, de praalwagens bouwen, de kostuums maken, enz. Als iedereen zijn eigen talenten gebruikt en valkuilen vermijdt, dan kan je genieten van de beste carnavalstoet ooit!

Maar hoe doe je dat? De Teamrollen van Belbin helpen je daar een handje bij. Ze beschrijven het gedrag met de daaraan gekoppelde talenten en valkuilen die je kan herkennen, wanneer je samenwerkt met anderen. Zo krijg je een handige tool die de samenwerking van jouw team vanaf het begin van een project helpt organiseren en aan te passen als dat nodig is. Ze heten: de Bedrijfsman, de Brononderzoeker, de Plant, de Monitor, de Vormer, de Voorzitter, de Zorgdrager, de Groepswerker en de Specialist.

Maar hoe herken je die rollen? En hoe weet je exact waar je iemand moet plaatsen? Een eenvoudige manier om de rollen makkelijk te verdelen, is door te analyseren hoe je de werkelijkheid om je heen ziet. Belbin koppelt dat aan een vierverdeling namelijk: doen, denken, willen en voelen. Bij doen worden de Bedrijfsman en Brononderzoeker geplaatst. De plant en Monitor worden bij denken gecategoriseerd. Bij willen staan dan weer de Vormer en Voorzitter. En bij voelen plaatst Belbin de Zorgdrager en Groepswerker.

Klinkt dat nog niet helemaal duidelijk? Geen probleem! Hieronder geven we je een grondige beschrijving van elke rol. Zo kan je makkelijk weten in welke rol jij jouw teamleden kan schuiven.

  • De bedrijfsman: Dit teamlid heeft een gestructureerde aanpak, is een harde werker en heeft een nuchtere, realistische en vakkundige blik. Hij ziet vlug wat haalbaar is en wat niet. Hij wordt vaak bestempeld als praktische figuur van het team en dat past ook bij hem. Als iets nieuws niet meteen duidelijk of nuttig blijkt te zijn dan valt hij in het praktische en behoudende.

 

  • De Brononderzoeker: Deze extraverte collega is van nature speels, enthousiast, joviaal en nieuwsgierig. Hij is communicatief erg sterk en is een natuurlijke brainstormer. Deze echte avonturier is altijd op zoek naar nieuwe contacten en ideeën. Onderhouden en leggen van contacten heeft hij onder de knie, maar is soms snel verveeld als het nieuwe en spannende ervan af is.
     
  • De Plant: Deze introverte denker is een echte dagdromer met een filosofisch kantje. Deze collega plaatst zelfstandigheid en zelfstandig denken voorop.  Dit teamlid is een echte dromer en heeft een heel creatieve geest. Hij komt soms met verrassende oplossingen. Hij is niet altijd even praktisch, soms verstrooid en slaat soms de bal mis.
     
  • De Monitor: Analyseren is het favoriete woord van dit teamlid. Hij doet dat graag en ook goed! Vragen stellen, een zoektocht naar een logische redenering en doordenken hoort bij de kenmerken van deze collega. Deze analyticus wil altijd weten hoe het zit om een doordacht en kritisch oordeel te kunnen vellen. En dat oordeel is weinig mis.

 

  • De Vormer: Deze echte ondernemer wil altijd een pionier zijn in zijn werk én liefst zo snel mogelijk. Dit teamlid is van nature ook gedreven, moedig, vlot, wilskrachtig en prestatiegericht. Deze sterke kenmerken gaan dan ook gepaard met sterke emoties. Hij is soms wat prikkelbaar en reageert na irritatie vlug emotioneel. Deze vurigheid zorgt wel voor de gewilde resultaten.
     
  • De Voorzitter: Hij of zij is een natuurlijke coördinator. Rustig, tolerant, positief, ruimdenkend en nieuwsgierig beschrijven deze collega dan ook perfect. Hij heeft dan ook een oog voor het herkennen van talenten in anderen en plaatst graag het juiste werk bij die collega.

 

  • De Zorgdrager: Met kenmerken zoals detailgericht, bezorgd, innerlijk gespannen en perfectionistisch voelt dit teamlid altijd aan wat er goed en fout kan gaan in een situatie. De kwaliteit en de veiligheid van het project wordt altijd sterk bewaakt door deze collega. Deze waakzaamheid kan dan ook leiden tot overbezorgdheid en moeite met loslaten.
     
  • De Groepswerker: Dit mensgerichte teamlid is heel gevoelig tot emoties. Hij is heel meegaand en wil bovenal een goede sfeer creëren in het team. Deze humoristische individu plaatst de harmonie van de groep soms zo voorop, dat conflicten oplossen en kritieke beslissingen nemen achterop worden geplaatst.

 

  • De Specialist: De rol beschrijft dit teamlid al perfect. Hij weet heel veel van een vakgebied en wijkt ook niet vaak uit van deze kennis. Hij voelt zich niet 100 procent thuis in het team en weet soms niet waar hij kan aan bijdragen.  

Wil jij de juiste rolverdeling voor jouw team om je volgend project vlot te laten verlopen? Of wil je bijleren over andere zaken die voordelig kunnen zijn binnen jouw bedrijf? Neem dan contact op met marie@re-mind.be of bel haar op via 056 29 80 70.